ΚΟΣΜΟΣ

Παράταση της κράτησης του Κάρλες Πουτζντεμόν αποφάσισε γερμανικό δικαστήριο

Παράταση της κράτησης του Κάρλες Πουτζντεμόν αποφάσισε γερμανικό δικαστήριο
REUTERS/Thomas Nyfeler

Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνει υπό κράτηση ο Κάρλες Πουτζντεμόν ενώ εκκρεμεί η απόφαση ενός ανώτερου δικαστηρίου σχετικά με το αν ο Καταλανός πολιτικός θα απελαθεί στην Ισπανία.

«Εμφανίστηκε ήρεμος και συγκροτημένος» επισήμανε ο εισαγγελέας Γκέοργκ Φρίντριχ Γκουέντγκε σε δημοσιογράφους όταν του ζητήθηκε να περιγράψει την εμφάνιση του Κάρλες Πουτζντεμόν στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι, την ίδια ώρα, πληροφορίες από γερμανικά μέσα αναφέρουν ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία.

«Aναμένεται να το πράξει, η αίτηση ασύλου εξετάζεται όπως και κάθε άλλη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης (BAMF)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Ωστόσο, οι πιθανότητες δεν είναι καλές καθώς η «επιβολή του νόμου ή η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης υπερισχύει της διαδικασίας ασύλου», πρόσθεσε. Τελικά, όμως, η απόφαση εναπόκειται στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία.

Ο Πουτζντεμόν συνελήφθη την Κυριακή στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι ισπανικές Αρχές. Κατηγορείται για "στάση" και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών, όπως και άλλοι 12 αυτονομιστές πολιτικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ