ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία απειλεί εκ νέου το Ιράν

Η Σαουδική Αραβία απειλεί εκ νέου το Ιράν
Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court

Η Σαουδική Αραβία απείλησε τη Δευτέρα (26/3) το Ιράν ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, αφού επέρριψε στην Τεχεράνη την ευθύνη για τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων εναντίον της επικράτειάς της, καθώς η ένταση ανάμεσα στους δύο μεγάλους αντιπάλους στη Μέση Ανατολή δεν σταματά να ανεβαίνει.

Από την 26η Μαρτίου 2015 το Ριάντ ηγείται μιας στρατιωτικής συμμαχίας σουνιτικών κρατών που επενέβη στην Υεμένη, χώρα που γειτονεύει με τη Σαουδική Αραβία, για να σώσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι στον πόλεμο εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, που έχουν την υποστήριξη του Ιράν και κατέχουν ως ακόμα και σήμερα την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλο μέρος της χώρας.

Το σαουδαραβικό βασίλειο και ο Χάντι κατηγορούν το Ιράν ότι εξοπλίζει τους Χούτι. Η Τεχεράνη λέει πως υποστηρίζει τους αντάρτες πολιτικά, αλλά αρνείται πως τους προμηθεύει όπλα και με τη σειρά της καταγγέλλει ότι το Ριάντ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη.

Περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην τελευταία φάση του πολέμου, ενώ ο πληθυσμός της χώρας απειλείται από λιμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σουνιτική Σαουδική Αραβία απειλεί το σιιτικό Ιράν εξαιτίας του πολέμου στην Υεμένη, που επέτεινε ακόμα περισσότερο την ένταση ανάμεσα στα δύο κράτη, οι διπλωματικές σχέσεις των οποίων έχουν διακοπεί από το 2016 και τα οποία βρίσκονται επίσης αντιμέτωπα σε διάφορες άλλες συρράξεις και κρίσεις στην περιοχή.

Η νέα κλιμάκωση ακολούθησε την εκτόξευση, την Κυριακή, επτά βαλλιστικών πυραύλων από τους Χούτι εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία. Όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από τα αντιαεροπορικά συστήματα των Σαουδαράβων, όμως ένας Αιγύπτιος εργαζόμενος στο Ριάντ σκοτώθηκε όταν συντρίμμια πυραύλου έπεσαν στο σπίτι όπου έμενε.

«Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ανταποδώσουμε εναντίον του Ιράν σε χρόνο και τόπο» που θα επιλεγεί, διεμήνυσε ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ.

Τόνισε ότι οι εκτοξεύσεις σηματοδοτούν μια «σοβαρή κλιμάκωση» και κατηγόρησε το Ιράν πως στέλνει όπλα στους Χούτι μέσω του λιμανιού Χοντάιντα και του αεροδρομίου της Σαναά, που ελέγχουν οι αντάρτες.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η συμμαχία «λαμβάνει όλα τα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια» του βασιλείου.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούτι έχουν εκτοξεύσει επανειλημμένα βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που εκτόξευσαν τόσους μονομιάς. Ουάσιγκτον, Παρίσι και Λονδίνο καταδίκασαν τις εκτοξεύσεις των πυραύλων της Κυριακής κι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς το Ριάντ.

Η Τεχεράνη δεν απάντησε στο Ριάντ, αλλά στο Λονδίνο, το οποίο απαίτησε η Τεχεράνη να «πάψει να στέλνει όπλα που παρατείνουν τη σύρραξη» στην Υεμένη.

«Αναμφίβολα, η Βρετανία έχει άμεση ευθύνη για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στην Υεμένη, αφού πουλάει όπλα» στις χώρες της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τον Νοέμβριο ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος θεωρείται πως ήταν ο ιθύνων νους της επέμβασης στην Υεμένη, παρενέβη στον φραστικό πόλεμο ανάμεσα στο Ριάντ και στην Τεχεράνη χαρακτηρίζοντας την «εμπλοκή του Ιράν στις παραδόσεις όπλων στους Χούτι» μια «άμεση στρατιωτική επίθεση» εναντίον του βασιλείου.

Οι Χούτι οργάνωσαν τη Δευτέρα, την ημέρα της τρίτης επετείου από την επέμβαση της συμμαχίας στον πόλεμο, την οποία χαρακτηρίζουν «επίθεση» της Σαουδικής Αραβίας, μια μεγάλη συγκέντρωση-επίδειξη δύναμης στη Σαναά.

Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές τους συγκεντρώθηκαν σε μια μεγάλη πλατεία, όπου κυριάρχησαν τραγούδια, συνθήματα, παθιασμένες ομιλίες υπέρ του πολέμου κι εναντίον των ΗΠΑ, των εβραίων, των χριστιανών. «Η παρουσία σας στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο», το οποίο είναι πως «τρία χρόνια επίθεσης και αποκλεισμού δεν έχουν καταφέρει να τσακίσουν τη θέληση του λαού της Υεμένης», είπε ο Σάλεχ αλ Σάμαντ, ηγετικό στέλεχος των Χούτι.

Οι νέες εκτοξεύσεις πυραύλων ακολούθησαν την πολυήμερη επίσκεψη που έκανε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος στις ΗΠΑ, όπου την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δημόσια τον προέτρεψε να κάνει νέες προσπάθειες για να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Υεμένη.

Η αμερικανική Γερουσία από την πλευρά της απέρριψε μια πρόταση που προέβλεπε να διακοπεί η επιμελητειακή και άλλη αμερικανική υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας στην Υεμένη.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σε έκθεσή της το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία συνεχίζουν να πωλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους τους, παρότι χρησιμοποιούνται για «πιθανά εγκλήματα πολέμου» στην Υεμένη, όπου οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν συχνά θύματα αμάχους.

Από πλευράς Χούτι, ο Σάμαντ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι οι αντάρτες είναι έτοιμοι να «συμφωνήσουν σε οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό της επίθεσης και την άρση του αποκλεισμού».

Αλλά για τον Χάντι, οι εκτοξεύσεις των πυραύλων την Κυριακή έδειξαν «την πολύ σαφή απόρριψη της ειρήνης» από τους σιίτες αντάρτες.

Δεν διαφαίνεται λύση σε αυτή τη σύρραξη. Όλες οι προσπάθειες να υπάρξει πολιτική διευθέτησή της έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ