ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ως αντισημιτικό έγκλημα εξετάζεται δολοφονία 85χρονης εβραίας

Γαλλία: Ως αντισημιτικό έγκλημα εξετάζεται δολοφονία 85χρονης εβραίας
REUTERS/Clotaire Achi

Γάλλοι εισαγγελείς εξετάζουν τη δολοφονία μιας 85χρονης Εβραίας, το μισοκαμμένο πτώμα της οποίας βρέθηκε μέσα στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, ως αντισημιτική επίθεση, όπως ανακοίνωσαν χθες δικαστικές πηγές.

Η Μιρέιγ Νολ, η οποία γλίτωσε από την μεταφορά της στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκε νεκρή την Παρασκευή στο διαμέρισμά της στο ανατολικό Παρίσι, όπου ζούσε μόνη της.

Η νεκροψία - νεκροτομή έδειξε ότι η γυναίκα είχε δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι προτού οι άγνωστοι δράστες πυρπολήσουν το διαμέρισμά της.

Δύο άνδρες συνελήφθησαν σε σχέση με τη δολοφονία της και ανακρίθηκαν από την αστυνομία και στη συνέχεια εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστή, ο οποίος διέταξε την έναρξη επίσημης έρευνας για δολοφονία, υποκινούμενη από θρησκευτικά κίνητρα καθώς και για ληστεία και καταστροφή περιουσίας, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Με βάση τη γαλλική νομοθεσία, όταν κάποιος τίθεται υπό επίσημη έρευνα, συχνά αλλά όχι πάντα, οδηγείται στη συνέχεια σε δίκη.

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε, έπειτα από την είδηση για τη δολοφονία της, αποφασισμένος να ξεριζώσει τον αντισημιτισμό στη Γαλλία, όπου ζει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της δυτικής Ευρώπης και πολλά από τα έως και μισό εκατομμύριο μέλη της κοινότητας καταγγέλλουν εδώ και χρόνια για αύξηση των αντισημιτικών εγκλημάτων.

Σε μήνυμά του που ανήρτησε στο Τwitter αργά χθες το βράδυ ο Μακρόν ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω την θλίψη μου μετά το φρικτό έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος της κ. Νολ. Επαναλαμβάνω την απόλυτη δέσμευσή μου να καταπολεμήσω τον αντισημιτισμό».

Σε δηλώσεις του στη διάρκεια επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ χθες Δευτέρα ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, χαρακτήρισε «εύλογο» να δολοφονήθηκε η Νολ εξαιτίας της θρησκείας της και είπε ότι ο θάνατός της υπογραμμίζει την ανάγκη για μια «θεμελιώδη και μόνιμη» μάχη κατά του αντισημιτισμού.

«Είμαστε απολύτως σοκαρισμένοι. Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κάποιος να σκοτώσει μια γυναίκα που δεν έχει λεφτά και που ζει σε συγκρότημα εργατικών κατοικιών», δήλωσε ο γιος του θύματος στο AFP.

Το 2015, βάνδαλοι βεβήλωσαν 250 τάφους σε εβραϊκό κοιμητήριο της ανατολικής Γαλλίας λίγες μόλις μέρες μετά τη δολοφονία τεσσάρων Εβραίων σε μια επίθεση σε παντοπωλείο με προϊόντα κοσέρ στο Παρίσι.

Η CRIF, μια οργάνωση ομπρέλα που εκπροσωπεί εβραϊκές οργανώσεις της Γαλλίας, ζήτησε «την πληρέστερη διαφάνεια» από τις αρχές που ερευνούν τη δολοφονία της Νολ «ώστε το κίνητρο αυτού του βάρβαρου εγκλήματος να γίνει γνωστό το συντομότερο δυνατόν».

Ο ανώτερος ραβίνος της Γαλλίας χαρακτήρισε χθες «φρίκη» τον θάνατο της Νολ και οι αρχές της εβραϊκής κοινότητας ζήτησαν για αύριο Τετάρτη την οργάνωση πορείας στη μνήμη της.

Η δολοφονία της Νολ σημειώθηκε ένα χρόνο έπειτα από εκείνη της 65χρονης Σάρα Χαλίμι-Ατάλ, η οποία τον Απρίλιο του 2017 έπεσε θύμα ξυλοδαρμού μέσα στο σπίτι της και οι δράστες την εκπαραθύρωσαν. Ο θάνατός της θεωρείται από τους εισαγγελείς αντισημιτικό έγκλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ