ΚΟΣΜΟΣ

Στα τέλη Απριλίου η πρώτη κοινή διάσκεψη Νότιας - Βόρειας Κορέας

Στα τέλη Απριλίου η πρώτη κοινή διάσκεψη Νότιας - Βόρειας Κορέας
EPA/SOUTH KOREAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 27 Απριλίου θα γίνει η διμερής διάσκεψη μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας. Θα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.

Αυτό μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο υψηλόβαθμους Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους. Η τελευταία φορά που οι δύο χώρες είχαν κάτσει στο ίδιο τραπέζι ήταν το 2007.

Οι δύο χώρες, συμφώνησαν στην διεξαγωγή της διάσκεψης αυτής, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας στην Πιονγιάνγκ, όπου κι έγινε συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο.

Στις προκατασκευαστικές συναντήσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα έχει φανεί η στροφή του Κιμ προς τη διπλωματία, όπως αναφέρει το CNNi.

Αυτό φάνηκε και κατά την διήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο, όπου εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, αλλά και διατεθειμένος να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πλανητάρχης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που έλαβε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίγγκ, για το τετ-α-τετ που είχε με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, τόνισε πως ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η συνάντηση του πλανητάρχη με τον Κιμ αναμένεται να γίνει στα τέλη του Μαΐου, ενώ νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ