ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία κλείνει το αμερικανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη

Η Ρωσία κλείνει το αμερικανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη
REUTERS/Sergei Karpukhin

Με κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη και την απέλαση του ίδιου αριθμού διπλωματών με αυτούς που έδιωξε η Ουάσινγκτον, «απαντά» η Ρωσία στις ΗΠΑ.

Τις εν λόγω ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που είπε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα 60 Αμερικανοί διπλωμάτες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ρουαμπκόφ, κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα Τζον Χάντσμαν για να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η Μόσχα πρότεινε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) την ερχόμενη Τρίτη, 2 Απριλίου και ελπίζει ότι θα διεξαχθεί μια "ειλικρινής συζήτηση", σημείωσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης ότι θα λάβει επιπρόσθετα αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις «εχθρικές ενέργειες» εναντίον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών. Σημείωσε ότι η απειλή κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε «σοβαρή επιδείνωση» τις σχέσεις των δύο χωρών και θα υπονομεύσει την παγκόσμια σταθερότητα.

Για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ο Λαβρόφ είπε ότι η απάντηση της Μόσχας «θα είναι για όλες αντίστοιχη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που θα φύγουν από τη Ρωσία».

Σημειώνεται πως συνολικά, περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, την Ουκρανία και την Αυστραλία, απελάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Στις αρχές της εβδομάδας οι ΗΠΑ απέλασαν 60 Ρώσους διπλωμάτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία που υποστηρίζει ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, στο Σάλσμπερι.

Η Ρωσία έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και κατηγορεί το Λονδίνο ότι «δεν θέλει να ακούσει» τις απαντήσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ