ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Κόκκινος» συναγερμός στις Αρχές λόγω παράξενης συμπεριφοράς φοιτητή

ΗΠΑ: «Κόκκινος» συναγερμός στις Αρχές λόγω παράξενης συμπεριφοράς φοιτητή
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/BRIAN BLANCO

Ένας Κινέζος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (UCF), ο οποίος σε γενικές γραμμές φαινόνταν να μην αποτελεί κίνδυνο, «κατάφερε» να τραβήξει την προσοχή των Αρχών έπειτα από ενημέρωση του συγκατοίκου του και ενός φίλου του για περίεργη συμπεριφορά και κατοχή… όπλου.

Η αστυνομία δήλωσε πως αρχικά είχε ειδοποιηθεί τον Ιανουάριο από ανώτερο υπάλληλο του Πανεπιστημίου σχετικά με τον 26χρονο Wenliang Sun, «έναν μαθητή που τους προβλημάτιζε», όπως λέει χαρακτηριστικά ο αρχηγός αστυνομίας, Richard Beary.

Οι αστυνομικοί του Πανεπιστημίου είχαν πληροφορηθεί πως ο Sun άλλαξε τα μαλλιά του και τη συμπεριφορά του. Μετά από αυτά τα στοιχεία οι Αρχές επικοινώνησαν με το Γραφείο Οινοπνευματωδών, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών και έμαθαν πως ο μαθητής είχε στην κατοχή του ένα όπλο AR-15.

«Ξέρουμε πως στη σημερινή κοινωνία εάν κάποιος που βρίσκεται σε απόγνωση, έχει όπλο στην κατοχή του, δεν είναι καλό. Άρα, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Είναι καθήκον και υποχρέωση να προστατεύουμε τους ανθρώπους μας».

Ο αστυνομικός συμπλήρωσε πως υπήρχαν συνεχώς ανησυχητικές ενδείξεις, όπως ότι ο Sun δεν επικοινωνούσε και δεν μιλούσε σε άλλους. Ή πως δεν έβγαινε έξω από το δωμάτιό του, ή το ότι έβαψε ξανθά τα μαλλιά του και πλήρωσε ένα ακριβό αμάξι με μετρητά.

180329212853 03 wenliang sun exlarge 169


Πηγή: CNNi

Ο Beary αναφέρει επίσης πως ο Sun είχε πάει για σκοποβολή και επιπλέον πως δεν απαντούσε στις κλήσεις των Αρχών οι οποίες ήθελαν να τον ενημερώσουν για την κατάσταση της βίζας του.

«Δεν έχει σημειωθεί κάτι αξιόλογο στην υπόθεση αυτή, ούτε κάποια συγκεκριμένη απειλή. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καν κίνδυνος».

Όμως, ο αρχηγός τόνισε πως μπορεί όλες οι ενδείξεις να μην φανέρωναν κάτι, αλλά σίγουρα όλες μαζί, ήταν ανησυχητικές.

«Νομίζω πως θα συνέβαινε κάτι πολύ άσχημο και πως το σταματήσαμε».

Αφαίρεση βίζας

Λόγω των σπουδών του ο Sun είχε δικαίωμα παραμονής στη χώρα, αλλά οι Αρχές πληροφορήθηκαν πως δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα, βασική προϋπόθεση για να διατηρήσει τη βίζα του.

180329212829 01 wenliang sun exlarge 169


Πηγή: CNNi

Τώρα, ο μαθητής κρατείται στην πόλη Macclenny από υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι διαδικασίες δεν θα είχαν προχωρήσει τόσο γρήγορα. Το πιθανότερο είναι απλά να είχε ειδοποιηθεί και θα του ζητούσαμε να παρουσιαστεί ώστε να μην προχωρήσουμε σε αφαίρεση της βίζας του».

Η αγορά δεύτερου όπλου και η απέλαση

Όταν η αστυνομία του πανεπιστημίου πληροφορήθηκε για πρώτη φορά σχετικά με την αλλαγή συμπεριφοράς του Sun, ζήτησε από τις τοπικές Aρχές να τον επισκεφθούν στο διαμέρισμά του εκτός του πανεπιστημίου και να του μιλήσουν.

Στην επίσκεψη αυτή αναφέρεται από το Πανεπιστήμιο πως δεν έγιναν ενέργειες επιβολής του νόμου. Όμως, νέες πληροφορίες σχετικά με την αλλόκοτη συμπεριφορά του έκαναν τις Αρχές να επιταχύνουν την έρευνα.

Ο 26χρονος δεν έβγαινε από το δωμάτιό του παρά μόνο για να φάει ή να πλύνει τα ρούχα του και δεν μιλούσε σε κανέναν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του συγκάτοικού του στην αστυνομία. Η πληροφορία που άλλαξε τα πάντα βέβαια, αφορούσε μία ημέρα που ο Sun βγήκε από το δωμάτιό του με το όπλο του, «αναγκάζοντας» τον συγκάτοικό του να αναφέρει την παραβίαση των κανόνων του διαμερίσματος στους ιδιοκτήτες.

Στις 2 Φεβρουαρίου οι ερευνητές ρώτησαν τον Sun εάν έχει σκεφτεί ποτέ να βλάψει τον εαυτό του ή και κάποιον άλλο. Τότε απάντησε «Όχι, ποτέ».

Οι Αρχές έπειτα του ζήτησαν την άδεια για να κατασχέσουν το όπλο του αλλά αρνήθηκε και τους πληροφόρησε πως βρίσκεται σε αποθήκη. Όταν η αστυνομία του Πανεπιστημίου ξεκίνησε να καταγράφει τις δραστηριότητές του, παρατήρησε κάτι που χειροτέρευσε την κατάσταση: ο Sun αγόρασε και δεύτερο όπλο.

Δυστυχώς όμως δεν μπορούσαν να τον προφυλακίσουν ή να του αφαιρέσουν τα όπλα διότι τα είχε αγοράσει νομίμως. Έτσι, ζήτησαν βοήθεια από τους την Ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ο φοιτητής τέθηκε υπό κράτηση στις 7 Φεβρουαρίου μετά την αλλαγή της μεταναστευτικής του κατάστασης, άρα αυτομάτως η κατοχή πυροβόλων όπλων ήταν παράνομη, όπως ανέφεραν και οι Αρχές.

Στις 21 Μαρτίου ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε ότι θα πρέπει να σταλεί στην πατρίδα του. Ο Sun δεν επιτρέπεται να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για 10 χρόνια.

Πληροφορίες από CNNi / College student who had distressing behavior, rifles will be deported for visa violation

ΔΗΜΟΦΙΛΗ