ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Μπορείτε να ξεχάσετε τη συμφωνία για το πρόγραμμα DACA

Ντόναλντ Τραμπ: Μπορείτε να ξεχάσετε τη συμφωνία για το πρόγραμμα DACA
REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Κυριακή (1/4) πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν άδειες νόμιμης παραμονής και εργασίας οι εκατοντάδες χιλιάδες «Ονειροπόλοι», οι νεαροί μετανάστες και οι νεαρές μετανάστριες που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ενώ υποστήριξε πως η κατάσταση στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

Αφού σε πρώτη ανάρτησή του ευχήθηκε «Καλό Πάσχα» μέσω Twitter, ο Τραμπ σημείωσε: «Δεν αφήνονται οι Συνοριοφύλακες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στα Σύνορα εξαιτίας γελοίων φιλελεύθερων (Δημοκρατικών) νόμων όπως η Σύλληψη & Απελευθέρωση. Γίνεται πιο επικίνδυνο».

«Έρχονται «καραβάνια». Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν την Πυρηνική Επιλογή και να περάσουν σκληρούς νόμους ΤΩΡΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ DACA!».

Ενώ συνέχισε, προσθέτοντας την απειλή πως θα τερματίσει την ισχύ της Συμφωνίας για τις Ελεύθερες Εμπορικές Συναλλαγές στη Βόρεια Αμερική (NAFTA), την οποία επαναδιαπραγματεύονται η κυβέρνησή του με αυτές του Μεξικού και του Καναδά το τρέχον διάστημα.

Οι αναρτήσεις του Τραμπ ακολούθησαν ρεπορτάζ στην εκπομπή Fox & Friends του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, μια από τις αγαπημένες του, σύμφωνα με το οποίο «καραβάνι» 1.000 και πλέον μεταναστών και προσφύγων, κυρίως πολιτών της Ονδούρας, οδεύει προς τις ΗΠΑ, όπου τα μέλη του σκοπεύουν είτε να μπουν «παράνομα», είτε «να ζητήσουν άσυλο».

Ο Τραμπ υποστήριξε πως το Μεξικό κάνει «ελάχιστα, αν όχι ΤΙΠΟΤΑ» για να σταματήσει τις ροές των μεταναστών. Οι Μεξικανοί «πρέπει να σταματήσουν τις μεγάλες ροές ναρκωτικών και ανθρώπων, ή αλλιώς θα εξαλείψω την αγελάδα από την οποία αρμέγουν μετρητά, τη NAFTA. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ!».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιδεγαράι σημείωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ και το Μεξικό συνεργάζονται καθημερινά στο μεταναστευτικό.

«Ανακριβές ρεπορτάζ δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή τη σθεναρή συνεργασία. Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν έρχεται σε αντίθεση με το κράτος του νόμου. Καλό Πάσχα», ανέφερε μέσω Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ