ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις Μόσχας - Δύσης δεν εξαρτάται από τη Ρωσία

Λαβρόφ: Η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις Μόσχας - Δύσης δεν εξαρτάται από τη Ρωσία
REUTERS/Sergei Karpukhin

Η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση με αφορμή την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εις βάρος του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια δεν εξαρτάται από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν κάποιοι κανόνες, αλλά σήμερα η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν καταργήσει κάθε τυπικότητα και επιδίδονται σε παιδικά παιχνίδια, είπε ο ίδιος.

Αν το Λονδίνο δεν απαντήσει στα ερωτήματα της Μόσχας σχετικά με την υπόθεση κατά την επικείμενη σύγκληση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ), αυτό θα σημαίνει ότι επρόκειτο για μια προβοκάτσια, σχολίασε ο Λαβρόφ.

Την Πέμπτη, είπε ο Λαβρόφ, η Ρωσία πρότεινε επισήμως την έκτακτη σύγκληση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΑ στις 4 Απριλίου για να υπάρξει ένας «ειλικρινής διάλογος» και να διακριβωθεί η αλήθεια σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και η ανικανότητα των βρετανών ομολόγων μας να τα απαντήσουν θα σημαίνει ένα μόνο πράγμα: ότι όλο αυτό είναι μια μυθοπλασία και πιο συγκεκριμένα μια μεγάλη προβοκάτσια», κατέληξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση δηλητηρίασης των Σκριπάλ στις 4 Μαρτίου στην πόλη Σάλσμπερι της Βρετανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ