ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: «Πράσινο» φως για επίσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με την εθνοκάθαρση των Ροχίνγκια

Μιανμάρ: «Πράσινο» φως για επίσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με την εθνοκάθαρση των Ροχίνγκια
REUTERS/Mohammad Ponir Hossain/Files

Η Μιανμάρ δέχθηκε να επιτρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επισκεφθεί τη χώρα έπειτα από μήνες που προέβαλε αντίσταση, όμως χωρίς να ξεκαθαρίσει αν οι πρεσβευτές του οργανισμού θα μπορέσουν να μεταβούν στην Πολιτεία Ραχίν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Σχεδόν 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια που ζούσαν στη δυτική Μιανμάρ, χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι βουδιστές, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τον Αύγουστο και να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει να επισκεφθεί τη χώρα τον Φεβρουάριο, όμως η κυβέρνηση της Μιανμάρ είχε απαντήσει ότι «δεν είναι καλή στιγμή».

Ο Περουβιανός πρεσβευτής Γκουστάβο Μέσα- Κουάντρα που ασκεί χρέη προέδρου του Συμβουλίου επεσήμανε ότι οι λεπτομέρειες της επίσκεψης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και κυρίως αν το Συμβούλιο θα μπορέσει να μεταβεί στην Πολιτεία Ραχίν.

«Προφανώς μας ενδιαφέρει η Πολιτεία Ραχίν», τόνισε ο Μέσα- Κουάντρα. «Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από μια επίσκεψη στο σημείο για να κατανοήσουμε» την κατάσταση, πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τον καταυλισμό των προσφύγων Ροχίνγκια στο Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές, όμως δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία της επίσκεψης αυτής.

Η Μιανμάρ διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί εθνοκάθαρσης των Ροχίνγκια, εξηγώντας ότι απλώς αντέδρασε στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν μουσουλμάνοι αντάρτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ