ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Βρήκε ξεχασμένο σε ντουλάπα πίνακα αξίας… εκατομμυρίων!

ΗΠΑ: Βρήκε ξεχασμένο σε ντουλάπα πίνακα αξίας… εκατομμυρίων!
Pixabay

Robert Warren έψαχνε την ντουλάπα της γκαλερί τέχνης του στην Άιοβα των ΗΠΑ, όταν εντόπισε έναν πίνακα.

Στην αρχή νόμιζε πως πρόκειται για κάτι άχρηστο. Ήταν ένας ξύλινος πίνακας με αναπαραστάσεις γυμνών-μυθολογικών όντων. Είχε σπασίματα σε ορισμένα σημεία και είχε χαλάσει από την επαφή του με νερό.

«Δεν θεώρησα πως επρόκειτο για κάτι μεγάλης αξίας», είπε ο Warren στο CNNi. «Δεν ήξερα γιατί ήταν μέσα στην ντουλάπα», εξήγησε.

Η ανακάλυψη του έγινε το 2016 και τα πράγματα θα είχαν μείνει στις πρώτες εντυπώσεις αν ο διευθυντής της γκαλερί δεν είχε ανακαλύψει ένα αυτοκόλλητο από οίκο δημοπρασίας στο πίσω μέρος του πίνακα.

Το αυτοκόλλητο του κίνησε την περιέργεια και ξεκίνησε μία εκτεταμένη έρευνα. Αυτό που ανακάλυψε τον εξέπληξε βαθύτατα.

Ο πίνακας ήταν έργο του Ολλανδού Otto van Veen και είχε φιλοτεχνηθεί τον 16ο αιώνα. Η αξία του ξεπερνά τα… 4 εκατομμύρια δολάρια.

Η λύση στο μυστήριο

Αυτό που ο Warren θεώρησε πως ήταν αυτοκόλλητο οίκου δημοπρασιών ήταν τελικώς μία απόδειξη πως ο πίνακας κάποτε εκτίθετο στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Δύσκολη ήταν και η ανακάλυψη του καλλιτέχνη που είδε δημιουργήσει τον πίνακα. Οι αρχικές ενδείξεις ανέφεραν πως ζωγράφος του ήταν ο Federico Barocci, όμως η έρευνα του Warren έδειξε πως επρόκειτο στην πραγματικότητα για έργο του van Veen.

Το όνομα του πίνακα είναι «Απόλλωνας και Αφροδίτη» και πιστεύεται πως είχε φτιαχτεί μεταξύ 1595 και 1600.

Ο Απόλλωνας κρατά μία λύρα και η Αφροδίτη ζωγραφίζει, γυμνή, έναν πίνακα, μπροστά σε ένα παιδί, που ίσως είναι ο Έρωτας. Κοντά τους είναι μία συλλογή από κοσμήματα, ένα καλάθι με φρούτα και λουλούδια και ένα μπολ με στρείδια.

Παρά την ομορφιά του, ο πίνακας δεν είχε συμπεριληφθεί σε καμία έκθεση τέχνης στην Άιοβα. Όπως σημείωσε ο Warren, ίσως θεωρήθηκε προκλητικός για το καλλιτεχνικό κοινό του 20ου αιώνα.

«Δεν υπήρχαν γυμνά σε άλλους πίνακες της συλλογής», σημείωσε ο Warren. «Είναι πολύ αισθησιακός πίνακας».

Τι θα γίνει πλέον με τον πίνακα

Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει ο Warren να αποκαταστήσει τις ζημιές στον πίνακα.

Η τελική τιμή που μπορεί να πωληθεί παραμένει ακόμη ασαφής. Μπορεί να κοστίζει από 4 έως και 11 εκατομμύρια δολάρια, βάσει της αξίας των άλλων έργων του van Veen.

Όμως, ο Warren δεν σκοπεύει να τον πουλήσει. Τον περασμένο μήνα έκανε μία ιδιωτική έκθεση και τώρα η γκαλερί σχεδιάζει να εκθέτει τον πίνακα σε μόνιμη βάση.

«Ο κόσμος θέλει να έρχεται και να το βλέπει. Αλλά, πρέπει να περιμένουμε μέχρι να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας».

A forgotten painting in an Iowa closet turns out to be a 16th-century masterwork worth millions, by Mercedes Leguizamon, Brandon Griggs, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ