ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θα εξετάσουμε έκδοση του Γκιουλέν, αν η Άγκυρα μας δώσει ενοχοποιητικά στοιχεία

ΗΠΑ: Θα εξετάσουμε έκδοση του Γκιουλέν, αν η Άγκυρα μας δώσει ενοχοποιητικά στοιχεία

Αποδείξεις για την εμπλοκή του ισλαμιστή κληρικού και επικεφαλής της οργάνωσης FETO Φετουλάχ Γκιουλέν στην υπόθεση δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφζητά η Ουάσιγκτον από την Άγκυρα, τονίζοντας πως έτσι θα εξετάσει το ενδεχόμενο της έκδοσης του.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Νικόλ Ναβάς στο πρακτορείο TASS, «θα εξετάσουμε οποιαδήποτε στοιχεία, τα οποία μπορεί να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση της Τουρκίας σε σχέση με αυτό το γεγονός».

«Θα λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση για την έκδοση (του Γκιουλέν) με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία». Η ίδια δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, επισημαίνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Την Δεύτερα , αναφέρει το TASS, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο HABERTÜRK μετέδωσε ότι τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή για την σύλληψη οκτώ μελών της FETO, μεταξύ των οποίων και του Γκιουλέν με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στην δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Κάρλοφ. Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι ο Γκιουλέν ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για την δολοφονία του Κάρλοφ.

O Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ δολοφονήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 2016, σε εκθεσιακό χώρο, όπου πήγε για να εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας στην Άγκυρα με ρωσική θεματική. Ο δολοφόνος, ο 22χρονος Μεβλούτ Αλτιντάς σκοτώθηκε επί τόπου από άνδρες της ασφαλείας.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται και η ρωσική εφημερίδα Izvestia , η οποία γράφει ότι στις 29 Μαρτίου στην Τουρκία άρχισαν συλλήψεις ατόμων τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην έρευνα για την δραστηριότητα της FETO, όπως και ότι η τουρκική εισαγγελία έδωσε εντολή για την σύλληψη 70 εν ενεργεία στρατιωτικών, ενώ επισημαίνει ότι στις 2 Απριλίου (δηλαδή παραμονή της επίσκεψης Πούτιν στην Άγκυρα) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , δήλωσε ότι πίσω από την δολοφονία του Κάρλοφ βρίσκεται το κίνημα του Γκιουλέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ