ΚΟΣΜΟΣ

Νέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο Cambridge Analytica: Επηρεάστηκαν 87 εκατ. χρήστες

Νέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο Cambridge Analytica: Επηρεάστηκαν 87 εκατ. χρήστες
Pixabay

Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο Cambridge Analytica, με το Facebook να εκτιμά ότι τελικώς επηρεάστηκαν 87 εκατομμύρια χρήστες και όχι 50, όπως είχε υπολογιστεί αρχικά.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι προσωπικές πληροφορίες έως και 87 εκατομμυρίων χρηστών –οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ– αποκτήθηκαν αθέματα από την Cambridge Analytica» ανέφερε η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Την πληροφορία αυτή δημοσιοποίησε ο επικεφαλής του τεχνολογικού τομέα του Facebook Μάικ Σρέπφερ, σε μια ανάρτησή του που αφορούσε τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η εταιρεία προκειμένου να περιορίσει την πρόσβαση τρίτων στα προσωπικά δεδομένων των χρηστών του Facebook.

Στις 11 Απριλίου καταθέτει στο Κογκρέσο ο Ζάκερμπεργκ

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μερικές μόλις ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα καταθέσει για το θέμα ενώπιον της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στις 11 Απριλίου.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ζάκερμπεργκ θα απαντήσει στα ερωτήματα των μελών της επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας της αμερικανικής Βουλής στις 10:00πμ τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος).

Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της επιτροπής Γκρεγκ Γουόλντεν αλλά και τον δημοκρατικό Φρανκ Παλόουν, επίσης μέλος της επιτροπής.

Αμφότεροι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κατάθεση του Ζάκερμπεργκ «θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να καταλάβουν καλύτερα τι γίνονται τα προσωπικά δεδομένα τους στο Ίντερνετ».

«Εκτιμάμε το γεγονός ότι ο Ζάκερμπεργκ δέχεται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής και βιαζόμαστε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας στις 11 Απριλίου», δήλωσαν οι κοινοβουλευτικοί.

Δεν θα είναι η μοναδική ανάκριση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ από το Κογκρέσο, όπου η υπόθεση της Cambridge Analytica έχει προκαλέσει σκάνδαλο. Η εταιρεία, τις υπηρεσίες της οποίας είχε μισθώσει το 2016 η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.

Ο νεαρός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook έχει επίσης κληθεί να δώσει εξηγήσεις στις 10 Απριλίου στη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας, δίπλα στους επικεφαλής της Google Σαντάρ Πιτσάι και του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ.

Η συμμετοχή του δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως σύμφωνα με δήλωση της δημοκρατικής γερουσιαστή της Καλιφόρνιας Νταϊάν Φάινσταϊν στην εφημερίδα San Francisco Chronicle, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει κατ' αρχήν δεχθεί να καταθέσει και στη Γερουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ