ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η διαγραφή ενός tweet άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης για την υπόθεση Σκριπάλ

Πώς η διαγραφή ενός tweet άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης για την υπόθεση Σκριπάλ
REUTERS/Toby Melville/File Photo

Νέος κύκλος διαφωνιών άνοιξε για την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, μετά από την αφαίρεση παλαιότερου tweet της βρετανικής κυβέρνησης που κατηγορούσε τη Ρωσία για την παραγωγή του νευροτοξικού παράγοντα Νovichok. Βρετανία και Ρωσία διασταύρωσαν για ακόμη μια φορά τα «ξίφη» τους ενώ την ίδια ώρα, η Μόσχα ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Σκριπάλ.

Όπως αναφέρει το CNNi, στο επίκεντρο του νέου γύρου αντιπαράθεσης βρέθηκε tweet της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που ανέφερε ότι Βρετανοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Ρωσία παρήγαγε τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok – το χημικό που χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στις 4 Μαρτίου.

Το Φόρεϊν Όφις παραδέχτηκε ότι διεγράφη το σχόλιο αυτό. Μάλιστα, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι αφαιρέθηκε γιατί δεν απέδιδε με ακρίβεια όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με τον Βρετανό πρέσβη στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικές μόλις ώρες αφότου ο διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Εργαστηρίου Άμυνας στο Πόρτον Ντάουν δήλωσε στο Sky News ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον τόπο παραγωγής του νευροτοξικού παράγοντα. Παρόλα αυτά, η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας την οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από την επίθεση.

Η Ρωσία, η οποία έχει πολλάκις αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, έσπευσε να σχολιάσει την τελευταία αυτή εξέλιξη. «Γιατί διέγραψε το Φόρεϊν Όφις το tweet της 22ης Μαρτίου;» διερωτάται η ρωσική πρεσβεία του Λονδίνου, επίσης μέσω twitter.

H νέα αυτή αντιπαράθεση σχετίζεται με ενημέρωση του Βρετανού πρέσβη στη Μόσχα Λάουρι Μπρίστοου στις 22 Μαρτίου. Τότε, ο Βρετανός διπλωμάτης είχε δηλώσει ότι οι ερευνητές στο Πόρτον Ντάουν είχαν καταστήσει σαφές ότι επρόκειτο για στρατιωτικό, χημικό όπλο. «Ένα της σειράς Novichok, ενός νευροπαραλυτικού παράγοντα που, όπως προείπα, παράγεται στη Ρωσία» είχε πει τότε ο Μπρίστοου.

Το tweet, που το Φόρεϊν Όφις αναφέρει ότι γράφτηκε και αναρτήθηκε σε πραγματικό χρόνο, έγραφε: «Ανάλυση από ειδικούς σε θέματα αμυντικών επιστημών και τεχνολογίας από το εργαστήριο Πόρτον Ντάουν κατέστησαν σαφές ότι πρόκειται για τον νευροτοξικό παράγοντα, που παρήχθη στη Ρωσία».

Το tweet διεγράφη κάποια στιγμή πριν από την 27η Μαρτίου. Την ίδια ώρα, αφαιρέθηκε και μια πανομοιότυπη ανάρτηση που είχε κάνει η Βρετανική πρεσβεία στη Ρωσία στον δικό της λογαριασμό στο Twitter.

O εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις είπε στο CNNi ότι η απόφαση διαγραφής των tweets δεν αλλάζει την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από αυτή την «άγρια και απερίσκεπτη επίθεση» εναντίον των Σκριπάλ.

Η Βρετανία και οι σύμμαχοί της, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία, απέλασαν περί τους 100 Ρώσους διπλωμάτες από τις χώρες τους. Η Μόσχα απάντησε με το ίδιο νόμισμα, ζητώντας από διπλωμάτες των χωρών αυτών να αποχωρήσουν από τη Ρωσία.

Ο ΟΑΧΟ απέρριψε το αίτημα της Ρωσίας για κοινή έρευνα στην υπόθεση Σκριπάλ

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων απέρριψε την πρόταση που είχε καταθέσει η Ρωσία για κοινή ρωσοβρετανική έρευνα για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ.

Η Ρωσία ζητούσε τη διεξαγωγή κοινής έρευνας επειδή η Βρετανία δεν την κάλεσε να συμμετάσχει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ο ΟΑΧΟ, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το αίτημα απορρίφθηκε με ψήφους 15 κατά έναντι 6 υπέρ, μετέδωσε το Reuters. Η Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, το Σουδάν, η Αλγερία και το Ιράν στήριξαν τη Μόσχα. Δεκαεπτά άλλες χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

«Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα δύο τρίτα των ψήφων που απαιτούνταν», σχολίασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Αλεξάντρ Σούλγκιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ