ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι σελίδες ρωσικού «στρατού τρολ» στο Facebook θα μπορούσαν να είχαν αφαιρεθεί εδώ και καιρό

Γιατί οι σελίδες ρωσικού «στρατού τρολ» στο Facebook θα μπορούσαν να είχαν αφαιρεθεί εδώ και καιρό
Pixabay

Την Τρίτη, το Facebook ανακοίνωσε τη διαγραφή πολλών σελίδων και λογαριασμών που ελέγχονταν από την Υπηρεσία Έρευνας Διαδικτύου (Internet Research Agency) -έναν στρατό «τρολ» που φέρεται να σχετίζεται με το Κρεμλίνο και να… αναμείχθηκε στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Όπως αναφέρει το CNNi, όμως, πέντε από τα παραδείγματα τέτοιων λογαριασμών ήταν εμφανώς «ύποπτα» και θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί από το κοινωνικό δίκτυο εδώ και μήνες.

Τον Νοέμβριο, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με 3.000 λογαριασμούς του Twitter, που το κοινωνικό δίκτυο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχετίζονται με την Υπηρεσία Έρευνας Διαδικτύου.

Ανάμεσα στα πέντε παραδείγματα των λογαριασμών που έκλεισε, το Facebook ανέφερε ότι ήταν και οι σελίδες «RU Open» και «Politkach». Το Twitter είχε ήδη συσχετίσει τις δύο αυτές σελίδες με τη Ρωσία και τα ονόματά τους είχαν δημοσιευτεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, πέντε μήνες πριν το Facebook προχωρήσει στη διαγραφή τους.

Μάλιστα, ένας λογαριασμός που σχετίζεται με το «RU Open» παρέμενε ενεργός μέχρι την Τετάρτη, όταν το CNNi ρώτησε σχετικά το YouTube.

b


Screen grab από το βίντεο / CNNi

«Τι θα ήθελες να πεις σε δυτικούς ηγέτες που στέκονται απέναντι στη Ρωσία» ρωτήθηκε μια γυναίκα στο εν λόγω βίντεο. «Ανάθεμά τους» απάντησε εκείνη, και συμπλήρωσε: «Ο πρόεδρός μας είναι ο καλύτερος, είναι ο πιο έξυπνος και ο πιο ταλαντούχος». Το βίντεο τελικώς αφαιρέθηκε λίγες ώρες αφότου το δίκτυο επικοινώνησε με το YouTube.

«Δεν είναι ότι ανακαλύψαμε όλους αυτούς τους λογαριασμούς την Τρίτη το πρωί»

Η έρευνα του CNNi έδειξε ότι οι λογαριασμοί στο Twitter σχετίζονταν μέσω των αποθηκευμένων δεδομένων (cached data) με τις σελίδες στο Facebook ενώ οδηγούσαν πίσω στις ίδιες ιστοσελίδες.

«Δεν είναι ότι ανακαλύψαμε όλους αυτούς τους λογαριασμούς την Τρίτη το πρωί» είπε μιλώντας στο CNNi o Nathaniel Gleicher, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοασφάλειας του Facebook.

Δεν αποκάλυψε, όμως, πότε έμαθε το Facebook για πρώτη φορά για τους λογαριασμούς αυτούς.

Ο Gleicher υπογράμμισε ότι το κοινωνικό δίκτυο διερευνά την δραστηριότητα της ομάδας των τρολ από πέρσι, όταν και διέγραψε εκατοντάδες σελίδες και λογαριασμούς που είχαν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι ανήκουν σε Αμερικανούς ακτιβιστές.

a


Πηγή: CNNi

Εξηγώντας για ποιους λόγους ο κολοσσός τεχνολογίας αποφάσισε να διαγράψει μαζικά το περιεχόμενο αυτό την Τρίτη, ο Gleicher απάντησε ότι εάν η εταιρεία είχε αποφασίσει να αφαιρεί μια-μια τις σελίδες, τότε η Υπηρεσία Έρευνας Διαδικτύου θα καταλάβαινε τι συμβαίνει και θα προσπαθούσε να αποκρύψει εκ νέου το περιεχόμενο αυτό σε άλλα προφίλ.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αστυνομία και που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της τεχνολογίας» είπε σχετικά Gleicher, και συνέχισε: «Δεν υπάρχει μια εμφανής απάντηση σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά ο στόχος είναι να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή μείωση κακόβουλων ηθοποιών που απειλούν να επηρεάσουν τους αθώους χρήστες».

Τον Φεβρουάριο, το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 13 Ρώσων, που φέρονται να είχαν σχέση με τον «στρατό» των τρολ.

Συνεργασία Facebook, Twitter και YouTube για την καταπολέμηση τζιχαντιστικού περιεχομένου

Το Facebook, το Twitter και το YouTube συνεργάζονται για να περιοριστεί η εξάπλωση τζιχαντιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, μέσω του φόρουμ Global Internet Forum to Counter Terrorism. Δεν έχει αποσαφηνιστεί, όμως, εάν ισχύει το ίδιο για προπαγάνδα που σχετίζεται με κάποια κυβέρνηση ή χώρα.

Ο Gleicher είπε ότι το Facebook επικοινωνεί τακτικά με άλλες πλατφόρμες για το θέμα αλλά δεν αποκάλυψε τι είδους πληροφορίες ανταλλάσσουν μεταξύ τους. Τόνισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι τέτοιου είδους έρευνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες.

Την Τρίτη το πρωί, το Facebook είπε ότι αφαίρεσε 138 σελίδες, 70 προφίλ και 65 λογαριασμούς του Instagram που επιβεβαίωσε ότι σχετίζονται με το στρατό των τρολ.

Οι σελίδες, που είχαν περί το ένα εκατομμύριο ακολούθους, απευθύνονταν κυρίως σε ρωσόφωνους ανά τον κόσμο.

Όπως είπε η εταιρεία, οι σελίδες και οι λογαριασμοί αυτοί αφαιρέθηκαν λόγω της σχέσης τους με την Υπηρεσία Έρευνας Διαδικτύου και όχι λόγω του περιεχομένου που αναρτούσαν.

Ενόχληση από το Κρεμλίνο

Η αφαίρεση αυτού του περιεχομένου από το Facebook φαίνεται ότι προκάλεσε την ενόχληση της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, ερωτηθείς εάν πρόκειται για λογοκρισία, απάντησε: «Ναι, είναι. Το παρακολουθούμε και λυπούμαστε για αυτό».

Facebook should have been obvious months ago

ΔΗΜΟΦΙΛΗ