ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Απορρίπτουμε τις «απειλητικές συμπεριφορές» και την «έλλειψη σεβασμού» από τις ΗΠΑ

Μεξικό: Απορρίπτουμε τις «απειλητικές συμπεριφορές» και την «έλλειψη σεβασμού» από τις ΗΠΑ
REUTERS / CARLOS JASSO

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επέκρινε με έντονο τρόπο τη M. Πέμπτη (5/4) τις «απειλητικές συμπεριφορές» και «την έλλειψη σεβασμού» του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο την ολοένα αυξανόμενη ένταση στα σύνορα των δύο κρατών εξαιτίας της μετανάστευσης.

Η σχέση ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ είναι «έντονη και δυναμική και παρουσιάζει φυσικά προκλήσεις. Αλλά αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν απειλητικές συμπεριφορές ή έλλειψη σεβασμού ανάμεσα στις δύο χώρες», υπογράμμισε ο μεξικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο άφησε κατόπιν μια αιχμή προς τον Ντόναλντ Τραμπ: «αν οι πρόσφατες δηλώσεις σας οφείλονται σε μια κάποια απογοήτευση που συνδέεται με ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, τους νόμους σας ή το Κογκρέσο σας, αντιμετωπίστε αυτά, όχι τους Μεξικανούς».

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε, ναι, αλλά πάντοτε στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε ο μεξικανός πρόεδρος.

«Υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει, όλους τους Μεξικανούς: η βεβαιότητα ότι τίποτε και κανένας δεν είναι πάνω από την αξιοπρέπεια του Μεξικού», συμπλήρωσε.

Η τοποθέτηση του Πένια Νιέτο εγγράφεται στο πλαίσιο της έντασης που δεν παύει να ανεβαίνει εδώ και μέρες με αφορμή τους μετανάστες. Ένα καραβάνι χιλίων και πλέον μεταναστών από την κεντρική Αμερική, που σκόπευε να διανύσει το Μεξικό για να φθάσει στις ΗΠΑ, προκάλεσε το ξέσπασμα της οργής του Τραμπ. Τελικά, οι μετανάστες εγκατέλειψαν το σχέδιό τους, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη.

Ρεπορτάζ για το θέμα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ώθησε τον Τραμπ να ανεβάσει τους τόνους και να θέσει το ζήτημα σε πρώτο πλάνο, εξαπολύοντας μια ομοβροντία αναρτήσεων στο Twitter με τις οποίες μεταξύ άλλων απαιτούσε από τις μεξικανικές αρχές να σταματήσουν το καραβάνι. Οι αρχές αποφάσισαν να ρίξουν στους κεντροαμερικανούς μετανάστες το βάρος της μεξικάνικης γραφειοκρατίας, ενώ το διέσπασαν.

Ο Τραμπ, που απείλησε να τερματίσει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) με αφορμή την υπόθεση, κλιμάκωσε ταυτόχρονα την πίεση στο αμερικανικό Κογκρέσο αξιώνοντας να μειωθούν τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Την Τετάρτη, διέταξε να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά στα σύνορα με το Μεξικό για να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση. Την Πέμπτη επανήλθε, διαμηνύοντας ότι θα στείλει «από 2.000 ως 4.000» μέλη της Εθνοφρουράς στα σύνορα, μια δύναμη που «θα παραμείνει» εκεί ωσότου ανεγερθεί το τείχος που θέλει για να κλείσει η μεθόριος.

Η κυβέρνηση Τραμπ διαβεβαίωσε ότι είχε προειδοποιήσει το Μεξικό για την επικείμενη ανάπτυξη της Εθνοφρουράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ