ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Ένοχη η πρώην πρόεδρος της χώρας για το σκάνδαλο διαφθοράς

Νότια Κορέα: Ένοχη η πρώην πρόεδρος της χώρας για το σκάνδαλο διαφθοράς
EPA/YONHAP

Ένοχη για κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά και εξαναγκασμό κρίθηκε από το δικαστήριο η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν Χίεστη δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς που προκάλεσε και την πτώση της πέρυσι, και στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί ηγέτες και επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.

 

Η Παρκ Γκεούν-χιε καταδικάστηκε σε κάθειρξη 24 ετών.

Πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στη Νότια Κορέα, η Παρκ, που αποπέμφθηκε και συνελήφθη τον Μάρτιο του 2017, κρίθηκε ένοχη για δωροδοκία, από το δικαστήριο, που επίσης της επέβαλε πρόστιμο 18 δισεκατομμυρίων γουόν (13 εκατομ. ευρώ).

"Η κατηγορούμενη είναι ένοχη για κατάχρηση εξουσίας", δήλωσε ο δικαστής Κιμ Σε-γουν, τονίζοντας ότι η πρώην πρόεδρος είχε εξαναγκάσει νοτιοκορεατικές εταιρίες να πληρώσουν 77,4 δισεκατομμύρια γουόν (59 εκατομμύρια ευρώ) σε δύο ιδρύματα που ελέγχονταν από την έμπιστη σύμβουλό της και "φίλη της επί 40 χρόνια", την Τσόι Σουν-Σιλ, η οποία δεν κατείχε καμία επίσημη θέση.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Παρκ συνωμότησε με την παλιά φίλη της, Τσόι Σουν-σιλ, για να λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια γουόν από μεγάλους ομίλους όπως η Samsung και η Lotte για να βοηθήσουν την οικογένεια της Τσόι και να χρηματοδοτήσουν μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που ανήκαν σε αυτήν.

Η 66χρονη Παρκ που αρνείται τις κατηγορίες δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή κάθειρξης 30 ετών και πρόστιμο 118,5 δισεκατομμυρίων γουόν (89 εκατομμυρίων ευρώ) για την Παρκ εκτιμώντας ότι αυτή όφειλε να φέρει, υπό της ιδιότητά της ως πρώην προέδρου, την ευθύνη για το σκάνδαλο.

Παρκ Γκουν Χιε: Δεύτερη φορά «έξωση» από το Προεδρικό Μέγαρο της Ν. Κορέας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ