ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας: Στο «στόχαστρο» Ρώσοι ολιγάρχες

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας: Στο «στόχαστρο» Ρώσοι ολιγάρχες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/YURI KOCHETKOV

Νέες κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ σε 40 Ρώσους επιχειρηματίες, «στοχεύοντας», μεταξύ άλλων, και επτά ολιγάρχες του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και 12 επιχειρήσεις που τους ανήκουν ή ελέγχουν.

Τα εν λόγω μέτρα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Παρασκευή και στοχεύουν συνολικά 17 ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους αλλά και την κρατική Rosoboronexport -μια βιομηχανία όπλων που έχει στενές σχέσεις με τη Συρία.

«Οι Ρώσοι ολιγάρχες και η ελίτ (σ.σ. της Ρωσίας), που επωφελούνται από αυτό το διεφθαρμένο σύστημα δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τις συνέπειες των αποσταθεροποιητικών κινήσεων της κυβέρνησής τους» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικός των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν.

2018 03 15T000000Z 1410760500 RC1D4095DD00 RTRMADP 3 USA RUSSIA SANCTIONS

REUTERS/Carlos Barria

Έκανε δε, ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία της Ρωσίας στην Κριμαία και την παροχή όπλων και άλλων πολεμοφοδίων στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στη λίστα των προσώπων που στοχοποιούνται περιλαμβάνεται και ο Kirill Shamalov, σύζυγος της κόρης του Βλαντιμίρ Πούτιν. Από τον Φεβρουάριο του 2013, όταν και παντρεύτηκε, ο Shamalov έχει αυξήσει σημαντικά την περιουσία του…

Κυρώσεις επιβλήθηκαν και εναντίον του Oleg Deripaska, ανώτατου Ρώσου αξιωματούχου που ελέγχεται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες, αλλά και του Suleiman Kerimov, ο οποίος φέρεται να μετέφερε βαλίτσες με εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία.

Κλιμάκωση

Οι νέες αυτές κυρώσεις των ΗΠΑ έρχονται μετά από μια τεταμένη περίοδο με τη Ρωσία, κατά την οποία βρίσκονται ακόμη στο επίκεντρο η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σερκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, η ρωσική «ανάμειξη» στις αμερικανικές εκλογές και μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην αμερικανική ιστορία.

2018 04 04T131838Z 1835206363 RC12010D1A60 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY

REUTERS/Umit Bektas

Εδώ και καιρό, το Κογκρέσο πιέζει την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να λάβει μέτρα και να τιμωρήσει τη Ρωσία για τη στάση της κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν περισσότερους από 200 εύπορους Ρώσους, ανώτατους αξιωματούχους και γνωστούς επιχειρηματίες τον Ιανουάριο. Τον Μάρτιο επέβαλαν κυρώσεις σε Ρώσους κυβερνητικούς χάκερ και κατασκοπευτικές υπηρεσίες για ανάμειξη στις εκλογές του 2016 και την κυβερνοεπίθεση.

«Οι κυρώσες στρέφονται κατά του ρωσικού λαού»

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις «στρέφονται κατά του ρωσικού λαού», απάντησε η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ.

«Μας λένε ότι αυτά τα μέτρα δεν στρέφονται κατά των Ρώσων πολιτών. (Κι όμως) στρέφονται» επισημαίνει η ρωσική πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Facebook, κάνοντας λόγο για ένα «νέο πλήγμα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις».

Επιπλέον, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον σημείωσε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις είναι λάθος και συνιστούν ένα βήμα προς την καταστολή της ελευθερίας του επιχειρείν και της παγκόσμιας οικονομικής ενσωμάτωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ