ΚΟΣΜΟΣ

Επαναφορά ελέγχου των εσωτερικών συνόρων εξετάζει η Ε.Ε.

Επαναφορά ελέγχου των εσωτερικών συνόρων εξετάζει η Ε.Ε.
Το έγγραφο της Ε.Ε. που διέρρευσε CNN Greece

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο "Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν", που διέρρευσε χθες Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, αποκαλύπτεται η πρόθεση αρκετών χωρών μελών της Ε.Ε. να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το Λουξεμβούργο που προεδρεύει του Συμβουλίου, η διετής επαναφορά θα πρέπει να επιτραπεί "Εφόσον οι εξαιρετικές περιστάσεις συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια."

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι "Ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσουν για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων σε όλα ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών τους συνόρων."

Αυτή η κίνηση της Προεδρίας ακολουθεί τις απειλές της Ε.Ε. να διώξει την Ελλάδα από την Ζώνη Σένγκεν.

Η Προεδρία, σύμφωνα με το έγγραφο, αναφέρει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ομάδα της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας "χωρίς αναβολή ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που προέκυψαν με γειτονικές της χώρες".

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη εισέρχονται μέσω Ελλάδας και στη συνέχεια κατευθύνονται προς την κεντρική Ευρώπη.

Το έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ