ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας με αφορμή τους εμπορικούς δασμούς

Κλιμακώνεται η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας με αφορμή τους εμπορικούς δασμούς
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/XINHUA

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, επικοινωνούν τακτικά με την Κίνα, την ώρα που η διαμάχη με επίκεντρο την επιβολή δασμών κλιμακώνεται μεταξύ των δύο χωρών.

«Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία μαζί τους συχνά» επισήμανε ο Μνούτσιν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. «Εγώ βρίσκομαι σε επαφές», πρόσθεσε.

«Από τη μία είμαστε απόλυτα πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε και να μην εμπλακούμε σε εμπορικούς πολέμους αλλά από την άλλη ο πρόεδρος είναι απόλυτα πρόθυμος να προασπιστεί τα συμφέροντα» των ΗΠΑ, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Η Κίνα είναι «έτοιμη» να απαντήσει στους νέους δασμούς

Νωρίτερα, η Κίνα δήλωσε απόλυτα έτοιμη να απαντήσει έπειτα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς ύψους 100 δισ. δολαρίων στα κινεζικά προϊόντα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ είπε στην τακτική ενημέρωση του Τύπου στο Πεκίνο ότι η Κίνα δεν θα διστάσει να απαντήσει στις ΗΠΑ σε μια τέτοια περίπτωση, περιγράφοντας την κόντρα με αφορμή τους εμπορικούς δασμούς ως μια «μάχη» ανάμεσα στην πολυμερή και στη μονομερή πολιτική.

Οικονομικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δεν έχουν πρόσφατα πραγματοποιήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, είναι αδύνατες υπό τέτοιες συνθήκες.

Τραμπ: Έχουμε χάσει τον εμπορικό πόλεμο αλλά θα βγούμε πιο δυνατοί

Με τη σειρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη χάσει τον όποιο εμπορικό πόλεμο υπερασπιζόμενος τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει η Ουάσιγκτον σε κινεζικά προϊόντα λέγοντας ότι η κίνηση αυτή μπορεί να έχει ένα «μικρό κόστος» αλλά οι ΗΠΑ μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ καλύτερα έτσι.

«Έχουμε ήδη χάσει τον εμπορικό πόλεμο. Δεν έχουμε εμπορικό πόλεμο, τον έχουμε χάσει», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης 77 WABC και στην εκπομπή "Bernie & Sid".

«Δεν λέω ότι δεν θα υπάρξει καθόλου κόστος αλλά υπάρχει αύξηση 40% στις αγορές, 42%, επομένως μπορεί να χάσουμε λίγο από αυτό. Αλλά όταν τελειώσει θα έχουμε μια πολύ ισχυρότερη χώρα. Επομένως, μπορεί να δεχτούμε ένα πλήγμα, αλλά ξέρετε κάτι, στο τέλος θα βγούμε πολύ πιο δυνατοί από αυτό», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ