ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο κρούσμα λευχαιμίας που συνδέεται με τη διαρροή στη Φουκουσίμα

Το πρώτο κρούσμα λευχαιμίας που συνδέεται με τη διαρροή στη Φουκουσίμα
Αστυνομικοί φρουρούν την είσοδο του αντιδραστήρα Kyushu Electric Power Sendai, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας με αίτημα την παύση λειτουργίας του - Ιούνιος 2015 REUTERS/Issei Kato

Του Yoko Wakatsuki, CNN

Όταν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα συνέβη το δυστύχημα και ξεκίνησε η καταστροφική τήξη, χιλιάδες ήταν οι εργάτες οι οποίοι κλήθηκαν να θέσουν τον αντιδραστήρα εκτός λειτουργίας.

Τώρα, 4 χρόνια μετά, η Ιαπωνία επίσημα επιβεβαίωσε την πρώτη περίπτωση καρκίνου, εξαιτίας ακριβώς αυτής της εργασίας. Του να βγει δηλαδή εκτός λειτουργίας ο αντιδραστήρας.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας είπε τη Δευτέρα ότι πρώην εργάτης στη Φουκουσίμα διαγνώσθηκε με λευχαιμία. Πρόκειται για έναν άντρα περίπου 30 ετών, ο οποίος εργάστηκε από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Νοέμβριο του 2013.

Η ΙΑΕΑ (International Atomic Energy Agency) είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο πως δεν υπάρχουν ασθένειες ή άλλα προβλήματα υγείας που να συσχετίζονται με τη διαρροή ραδιενέργειας και δεν αναμένονται και να υπάρξουν.

Η Greenpeace έκανε λόγο για μεγάλη αποκάλυψη – αποτυχία της IAEA.

Η λευχαιμία διαγνώσθηκε όταν ο εργάτης είχε ενοχλήσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο.

Περίπου 45.000 εργάτες και εργαζόμενοι έχουν εμπλακεί στον καθαρισμό στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα από τον Αύγουστο του 2011.

Ο καταστροφικός σεισμός σημειώθηκε μόλις 5 μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο.
Άλλοι 10 πρώην εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν υποβάλλει παρόμοια λίστα με παράπονα για την υγεία τους. Από αυτούς, 7 απορρίφθηκαν και για 3 αναμένεται το αποτέλεσμα.

First case of cancer linked to Fukushima cleanup work diagnosed

Για την μετάφραση Στέλιος Μπαμιατζής, CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ