ΚΟΣΜΟΣ

ΟΑΣΕ: Οι εκλογές Ουγγαρίας δεν έγιναν με ίσους όρους για όλα τα κόμματα

ΟΑΣΕ: Οι εκλογές Ουγγαρίας δεν έγιναν με ίσους όρους για όλα τα κόμματα
REUTERS/Leonhard Foeger

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τόνισε πως οι εκλογές που διεξήχθησαν στην Ουγγαρία δεν πρόσφεραν στα κόμματα της αντιπολίτευσης ίσους όρους.

Αυτό ήταν μεταξύ των προβλημάτων που σημάδεψαν την ψηφοφορία, η οποία ωστόσο σεβάστηκε τα θεμελιώδη δικαιώματα, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

«Οι υπερβολικές δαπάνες της κυβέρνησης για διαφημίσεις που ενίσχυσαν το μήνυμα της εκστρατείας του κυβερνώντος συνασπισμού υπονόμευσαν τη δυνατότητα των αντιπάλων να συναγωνιστούν επί ίσοις όροις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκλογικός παρατηρητής του ΟΑΣΕ Ντάγκλας Ουέικ.

«Ο εκφοβισμός και η ξενοφοβική ρητορική, τα προκατειλημμένα ΜΜΕ και η αδιαφανής χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας», εμπόδισαν την πολιτική συζήτηση, είπε.

«Συνολικά υπήρξε σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, αλλά η άσκησή τους έγινε σε ένα ενάντιο κλίμα… Η πρόσβαση στην πληροφορία καθώς και η ελευθερία των ΜΜΕ και του συνεταιρίζεσθαι περιορίστηκαν, μεταξύ άλλων και από πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ