ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Βαρύ τίμημα θα πληρώσουν εκείνοι που έκαναν τη «σφαγή» στη Ντούμα

Ερντογάν: Βαρύ τίμημα θα πληρώσουν εκείνοι που έκαναν τη «σφαγή» στη Ντούμα
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

«Καταριέμαι εκείνους που διέπραξαν αυτή τη σφαγή όποιοι κι αν είναι. Εκείνοι που διέπραξαν αυτή τη σφαγή θα πληρώσουν αναπόφευκτα βαρύ τίμημα», τόνισε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδικάζοντας την φερόμενη χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα στην ανατολική Γκούτα της Συρίας, που προκάλεσε δεκάδες θανάτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει την «ανησυχία» του για το θέμα της επίθεσης αυτής σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρικτή του συριακού καθεστώτος.

«Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα και σημείωσε πως θα συνεχίσει σήμερα και αύριο παρόμοιες συνδιαλέξεις όπως εκείνη που είχε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο.

Αν και πολλές χώρες υπέδειξαν ως υπεύθυνο για την επίθεση το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επιφυλάχθηκε σήμερα να υποδείξει ενόχους.

Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες πως υποψιάζεται «έντονα» το συριακό καθεστώς.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αντιπολίτευση που έχει σκοπό την ανατροπή του Άσαντ, όμως συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία στον συριακό φάκελο και φαίνεται πιο ανήσυχη για τις δραστηριότητες των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βόρεια Συρία.

Η Μόσχα διέψευσε πως πραγματοποιήθηκε χημική επίθεση στην ανατολική Γκούτα, λέγοντας πως Ρώσοι ειδικοί δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την επίθεση στη Γκούτα, κατά την οποία σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, και την ιατρική ΜΚΟ Syrian American Medical Society σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

Πολλές χημικές επιθέσεις έχουν αποδοθεί στο συριακό καθεστώς αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011. Η Δαμασκός έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα στο καντόνι Αφρίν, στη Συρία, απ΄όπου εκδίωξε την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, έως ότου εξαλειφθεί κάθε τρομοκρατικός κίνδυνος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, ο Τσανικλί είπε πως το Αφρίν θα παραδοθεί σε μια κεντρική κυβέρνηση στη Συρία όταν σχηματιστεί μια νέα διοίκηση έπειτα από εκλογές, από τη στιγμή που οι τρομοκρατικές απειλές στην περιοχή θα έχουν εξαλειφθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ