ΚΟΣΜΟΣ

Γεωπολιτικά παιχνίδια και κόντρες των μεγάλων δυνάμεων για τη Συρία

Γεωπολιτικά παιχνίδια και κόντρες των μεγάλων δυνάμεων για τη Συρία
White Helmets/Handout via REUTERS

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί της προχωρούν σε προειδοποιήσεις για αντίποινα μετά την φερόμενη ως επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας, η Κίνα δηλώνει ανοιχτά την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε «παρορμητική στρατιωτική απάντηση» και η Ρωσία ανακοινώνει ότι σκοπεύει να καταθέσει αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη για ανεξάρτητη έρευνα... 

Οι παγκόσμιες δυνάμεις «παίζουν» σκληρό γεωπολιτικό «πόκερ» με… φόντο τη Συρία, εξαπολύοντας εκατέρωθεν βολές και κατηγορίες.

«Αγανάκτηση» για την φερόμενη ως επίθεση με χημικά εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας παράλληλα να διεξαχθεί «αμερόληπτη» έρευνα από διεθνείς ερευνητές που θα έχουν «ανεμπόδιστη πρόσβαση».

«Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι αποτρόπαιη και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η σοβαρότητα των πρόσφατων κατηγοριών απαιτεί εμπεριστατωμένη έρευνα με χρήση αμερόληπτης, ανεξάρτητης και επαγγελματικής εμπειρογνωμοσύνης» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και στην αποστολή του να εξακριβώσει τα γεγονότα. Υπογράμμισε πως οι ερευνητές του ΟΑΧΟ «θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση, χωρίς κανέναν περιορισμό ή εμπόδιο στις δραστηριότητές τους».

Στο πλευρό του Τραμπ οι δυτικές δυνάμεις

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, εξέφρασαν και αυτές τη δυσφορία τους για την κατάσταση που επικρατεί στη Ντούμα και προειδοποίησαν ότι η Συρία θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» εάν αποδειχτεί τελικώς ότι προχώρησε σε επίθεση με χημικά.

Την Τρίτη, η Γαλλία τόνισε ότι η Συρία «ξεπέρασε τα όρια» το Σάββατο. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ μέσα στις επόμενες 48 ώρες, ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Με τη σειρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη» και επίσης αναμένεται να συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο μέσα στις επόμενες ώρες.

Ρωσία: Θα προτείνουμε μια διαφανή και ειλικρινή έρευνα

Μια πιο… διπλωματική προσέγγιση επέλεξε σήμερα η Μόσχα, με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να ανακοινώνει ότι η Ρωσία θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη ανεξάρτητη έρευνα για τα περί χημικής επίθεσης στη Ντούμα.

«Εάν, υπό από το πρόσχημα της έλλειψης των εγγυήσεων ασφαλείας, αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν αντι-ρωσικά επιχειρήματα για να επιδιώκουν τους ρωσοφοβικούς στόχους τους και δεν επιτρέψουν στους ειδικούς να φτάσουν στην περιοχή, τότε θα πρόκειται για μια ετυμηγορία των πραγματικών τους σχεδίων και δείχνει ότι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την αποκάλυψη της αλήθειας» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το CNNi, όμως, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει για «σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση που οι δυτικοί επιχειρήσουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και η Μόσχα αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη με τη «χημική επίθεση» ενώ κατηγορούν ομάδες ανταρτών ότι κατασκεύασαν την επίθεση για να εμποδίσουν τις επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων και να προκαλέσουν μια στρατιωτική επέμβαση από πλευράς ΗΠΑ και συμμάχων.

Τονίζουν, επίσης, ότι η είδηση της επίθεσης ήρθε ενώ οι συριακές δυνάμεις βρίσκονταν μια «ανάσα» από την ανάκτηση της πόλης στην Ανατολική Γκούτα -μια περιοχή που η Συρία πολιορκεί εδώ και έξι χρόνια.

Κίνα: «Όχι» σε παρορμητική προσφυγή στη βία

Την έντονη αντίθεσή της σε «παρορμητική προσφυγή στη βία και στις απειλές βίας» εξέφρασε, με τη σειρά της, η κινεζική πλευρά.

«Μια πλήρης, αμερόληπτη και αντικειμενική έρευνα πρέπει να διεξαχθεί κατ' αρχάς και κανένα μέρος δεν μπορεί να προκαταλάβει αποτελέσματα για να αντλήσει αυθαίρετα συμπεράσματα», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

«Οι στρατιωτικές ενέργειες δεν μας οδηγούν πουθενά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ψηφοφορία για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για τη Συρία

Και ενώ η κόντρα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων «φουντώνει» οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδας επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Με τη σειρά της, η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διεξαχθεί ψηφοφορία επί δύο σχεδίων αποφάσεων για τη Συρία, όπως ανέφεραν διπλωμάτες.

Η Ρωσία ανέφερε ότι θα θέσει έπειτα σε ψηφοφορία ένα άλλο σχέδιο απόφασης που θα στηρίζει συγκεκριμένα την αποστολή ερευνητών του ΟΑΧΟ στο σημείο της φερόμενης φονικής επίθεσης του Σαββάτου.

Στη Ντούμα ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης θα στείλει ειδικούς στη Ντούμα για να ερευνήσουν τα περί της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 άτομα.

Η απόφαση ήρθε μετά τις δηλώσεις τις Δαμασκού και της συμμάχου της Μόσχας, που καλούσαν τον ΟΑΧΟ να ξεκινήσει έρευνα στην περιοχή.

«Σήμερα ο γραμματέας του ΟΑΧΟ ζήτησε από την κυβέρνηση της Συρίας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για μία τέτοια αποστολή. (Η αποστολή) έρχεται μετά από το αίτημα της συριακής κυβέρνησης και της Ρωσίας για έρευνα για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα. Η ομάδα ετοιμάζεται να ξεκινήσει για την Συρία σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ