ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίφθηκε η έφεση του Πιστόριους: Οριστική η ποινή των 13 ετών

Απορρίφθηκε η έφεση του Πιστόριους: Οριστική η ποινή των 13 ετών
EPA/PHILL MAGAKOE / POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής απέρριψε την έφεση του Όσκαρ Πιστόριους αναφορικά με την ποινή των 13 ετών που του είχε επιβληθεί για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, κλείνοντας έτσι οριστικά τον φάκελο της υπόθεσης, που είχε συγκλονίσει το 2013.

Ο 31χρονος πρώην αθλητής των Παραολυμπιακών είχε ζητήσει από το δικαστήριο να εξετάσει τους όρους της κράτησής του, μετά την απόφαση που λήφθηκε στις 13 Νοεμβρίου για επιμήκυνση της ποινή του.

Όμως, το δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του, αναφέροντας πως δεν πρόκειται για συνταγματικό ζήτημα.

Τον Φεβρουάριο του 2013 ο Πιστόριους πυροβόλησε και σκότωσε την σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία για να του ξεφύγει κρύφτηκε στο μπάνιο του δωματίου του. Ο αθλητής είχε ισχυριστεί πως πυροβόλησε καθώς πίστευε πως είχε μπει κάποιος ληστής στο σπίτι, όμως το δικαστήριο δεν πείσθηκε και τον καταδίκασε σε πολυετή ποινή.

Έκτοτε ο 31χρονος έχει κάνει μία σειρά από προσφυγές αναφορικά με ποινή που του επιβλήθηκε, με την νομική του ομάδα να επιχειρεί – τουλάχιστον – να μειώσει τη χρονική της διάρκεια.

«Αυτό είναι το τέλος του δρόμου. Δεν υπάρχουν άλλες νομικές επιλογές», είπε ο εκπρόσωπος της εισαγγελικής αρχής στο AFP, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του για την απόφαση.

Η δικηγόρος της οικογένειας Στέενκαμπ, Τάνια Κοέν, τόνισε πως οι γονείς της Ρίβα «πάντα πίστευαν στο δικαστικό σύστημα». «Η Τζουν και ο Μπάρι επικεντρώνουν την ενέργεια και τον χρόνο τους στο Ίδρυμα Ρίβα Στέενκαμπ, το οποίο ιδρύθηκε στη μνήμη της», είπε η δικηγόρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ