ΚΟΣΜΟΣ

O Ζάκερμπεργκ παραδέχτηκε πως και ο ίδιος «έπεσε θύμα» της Cambridge Analytica

O Ζάκερμπεργκ παραδέχτηκε πως και ο ίδιος «έπεσε θύμα» της Cambridge Analytica
REUTERS

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ στη δεύτερη κατάθεσή του στο Κογκρέσο αποκάλυψε πως και ο ίδιος ήταν ένα από τα 87 εκατ. θύματα του σκανδάλου, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως από την εταιρεία πολιτικών συμβούλων, Cambridge Analytica.

Ταυτόχρονα, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι χρήστες δεν έχουν επαρκή έλεγχο επί των δεδομένων τους στην πλατφόρμα, ενώ ξεκαθάρισε πως το Facbook δεν συλλέγει πληροφορίες από τις προφορικές συζητήσεις.

«Κάθε φορά που κάποιος επιλέγει να μοιραστεί κάτι στο Facebook... γίνεται ένας έλεγχος. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Δεν θάβεται κάπου στις ρυθμίσεις, αλλά είναι ακριβώς εκεί» είπε ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η παραδοχή του Ζάκερμπεργκ ότι ακόμη και τα δικά του προσωπικά δεδομένα κατέληξαν στα χέρια της Cambridge Analytica δείχνει ωστόσο ότι ακόμη και ο ιδρυτής της εταιρείας δεν ήταν σε θέση να προστατευτεί από τρίτα μέρη που επιδίωκαν την εκμετάλλευσή τους. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει πόσο θα δυσκολευτεί το Facebook να πείσει το Κογκρέσο ότι οι χρήστες μπορούν να διαφυλάξουν τα δεδομένα τους μόνοι τους, αν διαχειριστούν προσεκτικά τις προσωπικές ρυθμίσεις τους και ότι δεν είναι απαραίτητος κάποιος νόμος που θα αφορά τη χρήση των δεδομένων.

«Πώς μπορούν οι καταναλωτές να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων όταν το Facebook δεν έχει τον έλεγχο των δεδομένων;», διερωτήθηκε ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόουν στην έναρξη της κατάθεσης.

Ο Ζάκερμπεργκ, που φορούσε σκούρο κοστούμι και γραβάτα, υπερασπίστηκε κατ' επανάληψη την πρακτική που ακολουθεί η εταιρεία του, λέγοντας ότι οι χρήστες έχουν τον έλεγχο των δικών τους δεδομένων και αποφασίζουν μόνοι τους τι θα μοιραστούν. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως 200 εργαζόμενοι της εταιρείας, «πολεμούν» την τρομοκρατία online.

Αλλά όταν ρωτήθηκε αν τα δικά του δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα, απάντησε μονολεκτικά: «Ναι», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή κάποιου ρυθμιστικού πλαισίου στις διαδικτυακές εταιρείες και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι είναι «αναπόφευκτη» μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και πάλι απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Είπε ότι δεν είναι αντίθετος αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα αποτελεί τροχοπέδη για τις μικρές εταιρείες του τομέα.

Ορισμένοι βουλευτές εκνευρίστηκαν λόγω του χρονικού ορίου των τεσσάρων λεπτών που είχαν στη διάθεσή τους για να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Ζάκερμπεργκ και κάποιες φορές τον επέπληξαν επειδή τους επαναλάμβανε κοινοτοπίες περί του πόσο εκτιμά την ιδιωτικότητα των χρηστών. «Δεν μπορώ να σας επιτρέψω να κωλυσιεργείτε τώρα» είπε κάποια στιγμή η Ρεπουμπλικανή Μάρσα Μπλάκμπερν που τον διέκοψε αρκετές φορές.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ