ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ζητούνται... καλοί κομμουνιστές, χωρίς φαλάκρα για δωρεά σπέρματος

Κίνα: Ζητούνται... καλοί κομμουνιστές, χωρίς φαλάκρα για δωρεά σπέρματος
Pixabay

Αν ήταν αγγελία στην Ελλάδα θα είχε ήδη γίνει viral. Συνέβη στην Κίνα όμως. Η τράπεζα σπέρματος του Τρίτου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Πεκίνου αναζητούσε δωρητές, αλλά έθετε αυστηρούς όρους. Οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε, μεταξύ άλλων, να είναι καλοί… κομμουνιστές και μην έχουν καράφλα.

Η διαφήμιση, που λοιδορήθηκε ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά από ένα διάστημα αποσύρθηκε, έθετε ως προϋπόθεση από τους υποψήφιους δωρητές ότι «πρέπει να έχουν καλές ιδεολογικές σκέψεις, να αγαπούν τη σοσιαλιστική μητέρα πατρίδα και να υποστηρίζουν την ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Επίσης, οι δωρητές όφειλαν να είναι τίμιοι, νομοταγείς και απαλλαγμένοι από «πολιτικά ζητήματα». Ακόμη, δεν έπρεπε να είναι φαλακροί και να έχουν κληρονομικές παθήσεις, τις οποίες θα μπορούσαν να περάσουν στους απογόνους.

Όποιος άνδρας κρινόταν κατάλληλος για δωρητής (περίπου ένας στους πέντε που έκανε αίτηση), έπαιρνε γύρω στα 800 δολάρια, σύμφωνα με τους «New York Times».

«Η αγάπη για τη χώρα και το κόμμα αρχίζει από το σπέρμα» έγραψε σαρκαστικά ένας χρήστης στο Weibo, ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει αναζωογονήσει τον κομματικό πατριωτισμό στην καθημερινή ζωή της χώρας του και ορισμένοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν συχνά κάνει λόγο (μεταφορικά) για την ανάγκη να ενσταλάξουν ένα «κόκκινο γονίδιο» στις νεότερες γενιές.

Από την άλλη, οι κινεζικές τράπεζες σπέρματος προσπαθούν να προσελκύσουν δωρητές, καθώς ολοένα περισσότερες οικογένειες θέλουν να κάνουν δεύτερο παιδί, μετά τη χαλάρωση της επίσημης πολιτικής του ενός παιδιού. Αν και το συγκεκριμένο περιστατικό είναι μάλλον μεμονωμένο, φαίνεται πως ορισμένες τράπεζες σπέρματος έχουν πάρει το πράγμα πολύ ζεστά - στα όρια της «ιδεολογικής ευγονικής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ