ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Ρωσικής προέλευσης το δηλητήριο λέει ο ΟΑΧΟ

Υπόθεση Σκριπάλ: Ρωσικής προέλευσης το δηλητήριο λέει ο ΟΑΧΟ
RTR/via Reuters

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαιώνει τη θέση που έλαβε το Λονδίνο για τη ρωσική προέλευση του νευροπαραλυτικού παράγοντα με τον οποίο δηλητηριάστηκε ο Ρώσος, πρώην διπλός πράκτορας, Σεργκέι Σκριπάλ και κόρη του, Γιούλια, στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Ο ΟΑΧΟ, που συνέλεξε τα δικά του δείγματα στην πόλη Σάλσμπερι, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας, δεν προχώρησε στην απόδοση ευθυνών για την επίθεση -για την οποία η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη- ούτε κατονόμασε τον χημικό παράγοντα.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης από εργαστήρια που όρισε ο ΟΑΧΟ των περιβαλλοντικών και βιοϊατρικών δειγμάτων που συνέλεξε η ομάδα του ΟΑΧΟ επιβεβαιώνουν τα ευρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την ταυτότητα του τοξικού χημικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι και τραυμάτισε σοβαρά τρεις ανθρώπους», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε στις 12 Μαρτίου πως ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάστηκαν με έναν στρατιωτικού βαθμού νευροπαραλυτικό παράγοντα της ομάδας Novitchok, που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Τα αποτελέσματα θα συζητηθούν σε επείγουσα σύνοδο του ΟΑΧΟ την ερχόμενη Τετάρτη, η οποία θα συγκληθεί έπειτα από αίτημα της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση στα εργαστήρια του ΟΑΧΟ, η ουσία ήταν «υψηλής καθαρότητας», γεγονός που στηρίζει τον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης για την εμπλοκή της Ρωσίας.

Η υπόθεση προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα, η οποία φέρει την ευθύνη, σύμφωνα με το Λονδίνο, αλλά αρνείται κάθε ανάμιξη, και στους Δυτικούς. Είχε αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κύμα εκατέρωθεν απελάσεων διπλωματών στην Ιστορία.

Τη Δευτέρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επανέλαβε τις κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας, λέγοντας πως μόνο η Ρωσία είχε «την ικανότητα, τη θέληση και το κίνητρο».

Σημειώνεται πως έναν μήνα μετά τη δηλητηρίασή της, η Γιούλια Σκριπάλ βγήκε από το νοσοκομείο, ενώ ο πατέρας της παραμένει σοβαρά άρρωστος και εξακολουθεί να υποφέρει από τις επιδράσεις του νευροπαραλυτικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ