ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία την Παρασκευή

Η Ρωσία ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία την Παρασκευή
REUTERS/Shannon Stapleton

Η Ρωσία ζήτησε να γίνει αύριο Παρασκευή δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με θέμα συζήτησης τη Συρία, ανέφεραν διπλωμάτες.

Το αίτημα κατατέθηκε αφού ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι “άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός πολέμου” και κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον Συρίας.

Όταν ρωτήθηκε αν θα αναφερόταν σε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Νεμπένζια απάντησε: "Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα επειδή είδαμε τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσινγκτον. Είναι πολύ πολεμοχαρή".

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ επικίνδυνη και κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της χώρας αυτής.

"Γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε εκεί, εύχομαι να υπήρχε διάλογος μέσω των κατάλληλων διαύλων για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες εξελίξεις (...) Ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υψηλότερος επειδή ο στρατός μας είναι εκεί (...) Για αυτό η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη", υπογράμμισε.

Συρία: Επικίνδυνη κλιμάκωση από ΗΠΑ-Ρωσία

Ο Νεμπένζια έκανε τις δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στο θέμα της Συρίας.

Γκουτέρες: Tα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ να αποτρέψουν μια κατάσταση «εκτός ελέγχου» στη Συρία

Η πρόταση της Σουηδίας για την αποστολή μιας ομάδας ειδικών στον χημικό αφοπλισμό δεν συζητήθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές την απορρίπτουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ολλανδία επειδή δεν προβλέπει τη σύσταση ενός μηχανισμού που θα ερευνήσει τις χημικές επιθέσεις στην πόλη Ντούμα.

Το θέμα της συζήτησης ήταν "η επιθετική πολιτική ορισμένων μελών του Συμβουλίου", είπε ο Νεμπένζια. "Οι απειλές συνιστούν παραβίαση της χάρτας των Ηνωμένων Εθνών", πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ