ΚΟΣΜΟΣ

Συναντήσεις Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν το δείπνο με τον Ακκιντζί

Συναντήσεις Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν το δείπνο με τον Ακκιντζί
EPA/STRINGER

Ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, χαρακτήρισε χρήσιμη την ανταλλαγή απόψεων και δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα προσέλθει στο δείπνο με αντικειμενικό σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι το δείπνο δεν έχει ημερήσια διάταξη και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, μπορεί να τεθούν ελεύθερα οποιαδήποτε θέματα.

Για τον πρόεδρο Αναστασιάδη , επεσήμανε, προέχει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει (στην διάσκεψη του Κραν Μοντανά), όπως ήταν και η κατεύθυνση που έδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Προδρόμου απάντησε καταφατικά σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον συζητήθηκε η κατάσταση στην περιοχή. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις, τα όσα συμβαίνουν στη Συρία, είπε, και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στους σχεδιασμούς. «Από την πλευρά μας ευχόμαστε να αποτραπεί περαιτέρω σύγκρουση», ανέφερε.

O πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι θεωρεί ορθή την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να αποδεχθεί την πρόσκληση για συμμετοχή στο δείπνο της 16ης Απριλίου με το Μουσταφά Ακκιντζί.

Ευχήθηκε το δείπνο να αποτελέσει την απαρχή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Όποτε υπάρχουν αδιέξοδα υπάρχουν και κίνδυνοι», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού έκανε έκκληση στον πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Μουσταφά Ακκιντζί να μεταβούν στο δείπνο με την πρόθεση να εξεύρουν τρόπους για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι το δείπνο πρέπει να αποτελέσει την αρχή για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά και ότι για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις πρέπει η Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις της.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμη χωρίς τις όποιες υποσημειώσεις να συνεχίσει στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες».

Οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για το αποτέλεσμα του δείπνου και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, δεδομένης της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς και της 'Αγκυρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ