ΚΟΣΜΟΣ

Η χελώνα με το punk-rock «χτένισμα» απειλείται με εξαφάνιση

Η χελώνα με το punk-rock «χτένισμα» απειλείται με εξαφάνιση
Chris Van Wyk/facebook@zsl.org

Είναι διάσημη για την ιδιαίτερη πράσινη κόμη της, που θυμίζει χτένισμα punk-rock, για την ξεχωριστή αναπνευστική της λειτουργία, που γίνεται μέσω των γεννητικών οργάνων της, ενώ άλλο ένα στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι δύο αιχμηρές προεξοχές στο πιγούνι της. Όμως πλέον κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Ο λόγος για μια αυστραλιανή χελώνα ποταμού, που προστέθηκε στη λίστα με τα ερπετά που απειλούνται με εξαφάνιση. Η χελώνα του ποταμού Mary, που ζει στο Κουίνσλαντ, έχει την ασυνήθιστη ικανότητα να αναπνέει κάτω από το νερό μέσω των εξειδικευμένων αδένων που μοιάζουν με βράγχια και βρίσκονται στα γεννητικά της όργανα.

Αυτή η βιολογική λειτουργία, επιτρέπει στη χελώνα να μένει κάτω από το νερό ως και τρεις ημέρες. Η παρατεταμένη παραμονή της στον βυθό εξηγεί και την ιδιαιτερότητα της κόμης της, η οποία δημιουργείται από φύκια που αναπτύσσονται στο κεφάλι της.

Γιατί όμως κινδυνεύει με εξαφάνιση; Όπως εξηγεί στο CNNi ο βιολόγος στο Zoological Society London, Rikki Gumbs, η αιτία είναι ο άνθρωπος…. Το συγκεκριμένο είδος χελώνας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές ως κατοικίδιο τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

«Χρειάζονται ως και 30 χρόνια για να φτάσει σε ηλικία «σεξουαλικής ωριμότητας»
αυτή η χελώνα και δεδομένου ότι αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστό είδος μόλις τη δεκαετία του 1990, χάθηκε πολύτιμος χρόνος ώσπου να αντιληφθούμε το πόσο ευάλωτη είναι. Ο πληθυσμός της σήμερα είναι εξαιρετικά μικρός, καθώς χάσαμε μια ολόκληρη γενιά εξαιτίας του εμπορίου εξωτικών ζώων».

Η χελώνα του ποταμού Μary βρίσκεται στο νούμερο 29 της λίστας με τα ερπετά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, στην οποία την πρωτιά κατέχει η χελώνα Μαδαγασκάρης. Υψηλό κίνδυνο διατρέχουν επίσης η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα, γνωστή ως δερματοχελώνα, και ο γαβιάλης, ένα είδος κροκόδειλου που ζει στα ποτάμια του Νεπάλ και στη βόρεια Ινδία. Λιγότεροι από 250 κροκόδειλοι αυτού του είδους ζουν ακόμη.

Australian 'genital-breathing' turtle faces extinction, group says, By Zahid Mahmood, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ