ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία υποστηρίζει πως οι πραξικοπηματίες επικοινωνούσαν μέσω παιχνιδιού για τα κινητά

Η Τουρκία υποστηρίζει πως οι πραξικοπηματίες επικοινωνούσαν μέσω παιχνιδιού για τα κινητά
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Edgard Garrido

Μέσω μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής που είχε ως προκάλυμμα ένα δημοφιλές παιχνίδι για τα κινητά, φέρεται να επικοινωνούσαν οι υπεύθυνοι για το πραξικόπημα του 2016, όπως ισχυρίζονται οι τουρκικές Αρχές.

Οι «γκιουλενιστές», σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, είχαν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή «2048 Fun And Relaxing Puzzle Game», από το όνομα του πολύ δημοφιλούς μαθηματικού γρίφου «2048», για να επικοινωνούν.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ιερωμένο με επιρροή που έχει εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ότι εξύφανε το πραξικόπημα με σκοπό να ανατρέψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γκιουλέν ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη.

Το πρακτορείο δεν εξηγεί πώς λειτουργούσε αυτή η φερόμενη λαθραία επικοινωνία, αλλά αναφέρει πως η εξέταση του ψηφιακού υλικού πολλών ανθρώπων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για το πραξικόπημα οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών εφαρμογών που χρησιμοποιούσαν οι «γκιουλενιστές» για να επικοινωνούν μεταξύ τους, μεταξύ των οποίων το «2048 Fun And Relaxing Puzzle Game».

Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016.

Για πολλούς, το κύριο στοιχείο κατηγορίας είναι η μεταφόρτωση της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock, που θεωρείται από την Άγκυρα το προνομιακό μέσο επικοινωνίας των πραξικοπηματιών.

Όμως, ο εισαγγελέας της Άγκυρας έκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου πως 11.480 πρόσωπα είχαν μεταφορτώσει το ByLock χωρίς να το γνωρίζουν, στην προσπάθειά τους να έχουν πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές για κινητά∙ επρόκειτο για μια στρατηγική των δικτύων των «γκιουλενιστών», σύμφωνα με τον εισαγγελέα, για να συγκαλύψουν τους πραγματικούς χρήστες της υπηρεσίας μηνυμάτων.

Μετά την ανακάλυψη αυτή, περισσότεροι από 1.800 δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν απολυθεί μετά το πραξικόπημα επανήλθαν στη δημόσια υπηρεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ