ΚΟΣΜΟΣ

Προδρόμου: Δεν έχει ζητηθεί συνδρομή από την Κύπρο για τις επιχειρήσεις στη Συρία

Προδρόμου: Δεν έχει ζητηθεί συνδρομή από την Κύπρο για τις επιχειρήσεις στη Συρία
EPA/STRINGER

Κατηγορηματικός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το ότι πάντα συντάσσεται με την ΕΕ ως κράτος-μέλος, δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο μέρος των σχεδιασμών και των επιχειρήσεων, που πιθανόν να γίνουν στη Συρία, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στο CNN Greece, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, πως «ούτε έχει ζητηθεί ή δοθεί συνδρομή από την Κύπρο».

«Οι πληροφορίες που φθάνουν σε εμάς, όπως και σε όλο τον κόσμο, είναι ότι πιθανώς να επίκειται μια στρατιωτική επιχείρηση από συμμαχικές δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες δυνάμεις από την ΕΕ. Βεβαίως, η αρχική διάθεση φαίνεται να αναθεωρήθηκε το τελευταίο 24ωρο, δυστυχώς όμως φαίνεται ότι θα γίνει μια στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου και πρόσθεσε πως «παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στη Συρία πρέπει να σταθεροποιηθεί και να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα, όπως η χρήση χημικών, εντούτοις η Κύπρος παραμένει μία από τις χώρες που βρίσκονται δίπλα στη Συρία και η πολεμική αυτή ατμόσφαιρα σίγουρα μας δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες».

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να επηρεάσει την Κυπριακή Δημοκρατία η χρήση των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο κ. Προδρόμου κατέστησε σαφές πως οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ελέγχονται εξ ολοκλήρου από την Μεγάλη Βρετανία, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το ότι θα χρησιμοποιηθούν».

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια πληροφόρηση από τη Βρετανία ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες οι βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο, αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι κάτι που δεν έχει να κάνει με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για τις βάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το αν οι Βρετανοί μπορούν να κάνουν χρήση των βάσεων χωρίς να ενημερώσουν την κυπριακή κυβέρνηση ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως «η πρακτική είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που έχουμε, δίνει κάποια ενημέρωση στη δική μας κυβέρνηση. Αυτό βεβαίως δεν προκύπτει από κάποια ρητή υποχρέωση και μέχρι στιγμής δεν έχουμε την πληροφόρηση ότι θα χρησιμοποιηθούν οι βρετανικές βάσεις. Εξάλλου οι γενικότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη χρήση πλωτών μέσων στις επιχειρήσεις που θα γίνουν».

Απρόσκοπτα οι πτήσεις στο FIR της Κύπρου

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί αιτήματος της Βρετανίας για δέσμευση περιοχών του εναερίου χώρου στη βάση του Ακρωτηρίου, τόνισε πως δεν έχει κάτι τέτοιο υπόψιν του και επεσήμανε πως «αυτό που ισχύει είναι το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ένα συγκριτικά πολύ μεγάλο εναέριο χώρο στον έλεγχό της. Το FIR της Κύπρου πραγματικά έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Μέχρι στιγμής η κυκλοφορία γίνεται απρόσκοπτα, οι πολιτικές πτήσεις γίνονται κανονικά, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός».

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στην πρόσφατη προειδοποίηση από την Eurocontrol εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή, αλλά, όπως τόνισε, «πέραν από την προειδοποίηση ότι μπορεί να επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις, τα πάντα είναι ομαλά στον εναέριο χώρο της Κύπρου».

«Η Eurocontrol έβγαλε μια γενική ανακοίνωση από την ώρα που είχαν εξαγγελθεί από τις ΗΠΑ στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εκείνο που ισχύει γενικότερα, είναι ότι η εναέρια κυκλοφορία στον χώρο του FIR της Κύπρου δεν έχει επηρεαστεί, ούτε περιοριστεί με κάποιο τρόπο», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ