ΚΟΣΜΟΣ

Οι χώρες που είπαν «όχι» σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Οι χώρες που είπαν «όχι» σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία
REUTERS/Omar Sanadiki/File Photo

Την ώρα που εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, υπάρχουν και αρκετές χώρες που έχουν ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση τους και έχουν πει «όχι» σε μια τέτοια απάντηση στη φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα

 

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα κατά της συριακής κυβέρνησης, αλλά υποστηρίζει τις προσπάθειες των δυτικών να δείξουν ότι η χρήση χημικών όπλων είναι κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ολλανδία. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ξεκαθάρισε ότι η Ολλανδία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε περίπτωση που αναληφθεί στρατιωτική δράση στη Συρία, αν και θεωρεί πολύ πιθανό η συριακή κυβέρνηση να χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πιθανή μια αντίδραση, αλλά αυτή την ώρα δεν βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ολλανδίας», είπε ο Ρούτε.

Παράλληλα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι σε πολυάριθμες διεθνείς επαφές που είχε τόνισε πως η Ιταλία δεν θα έχει κανέναν άμεσο ρόλο σε τελική στρατιωτική επίθεση δυτικών δυνάμεων, αλλά θα παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στους συμμάχους της.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατέστησε σαφές, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, την Παρασκευή ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος της Συρίας.

Ο Πρωθυπουργός καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων, τονίζοντας ότι απαιτεί αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την ΕΕ. Τόνισε πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση τη σουηδική πρόταση.

Τέλος, μιλώντας στο CNN Greece, o κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι παρότι η χώρα πάντα συντάσσεται με την Ε.Ε. ως κράτος-μέλος, δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο μέρος των σχεδιασμών και των επιχειρήσεων, που πιθανώς να γίνουν στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ