ΚΟΣΜΟΣ

Το «οπλοστάσιο» των Δυτικών: Τα μαχητικά και οι πύραυλοι που έπληξαν τη Συρία

Το «οπλοστάσιο» των Δυτικών: Τα μαχητικά και οι πύραυλοι που έπληξαν τη Συρία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ

Τις δυνάμεις τους αλλά και τα… οπλοστάσιά τους ένωσαν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία για να προχωρήσουν στον συντονισμένο βομβαρδισμό στόχων στη Συρία τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται στη δημοσιότητα οι πρώτες πληροφορίες για τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στις επιδρομές αλλά και τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν για να πληγούν εγκαταστάσεις όπλων των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Βρετανικά Tornado

Η Βρετανία ενίσχυσε την επιχείρηση με τέσσερα Tornado, οπλισμένα με πυραύλους cruise. Όπως αποκάλυψε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, τα μαχητικά απογειώθηκαν από το Ακρωτήρι της Κύπρου και «χτύπησαν» εγκαταστάσεις όπλων στην Χομς.

Τα Tornado GR4 είναι το βασικό «όπλο» της Βρετανίας για επίγειες επιθέσεις και ήταν οπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow -ένα όπλο που μεταφέρει κεφαλές 400 κιλών σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι τα βρετανικά αεροσκάφη δεν θα χρειάστηκε να πετάξουν πολύ μακριά ούτε να μπουν σε συριακό εναέριο χώρο.

Γαλλικά Dassault Rafale

Τα Ηλύσια Πεδία έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο των μαχητικών Dassault Rafale να απογειώνονται από βάσεις στη Γαλλία. Όπως και τα βρετανικά Tornado, τα Rafale μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους Storm Shadow που έχουν εμβέλεια 400 χιλιόμετρων.

18131731

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/IAN LANGSDON

Έτσι, ούτε τα γαλλικά μαχητικά χρειάστηκε να πετάξουν πάνω από τη Συρία, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν τα αντιπυραυλικά συστήματα της Δαμασκού.

Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1

Σύμφωνα με το CNNi, Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας αποκάλυψε ότι η αεροπορία της χώρας χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά B-1 στην επιδρομή.

18576557

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/US AIR FORCE/STAFF SGT. JOSHUA SMOOT HANDOUT

Τα βομβαρδιστικά αυτά έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν πύραυλους cruise JASSM, που μεταφέρουν κεφαλές 450 κιλών με εμβέλεια 370 χιλιομέτρων. Έτσι, και οι αμερικανικές δυνάμεις δεν χρειάστηκε να εκτεθούν και να περάσουν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Δεν αποκαλύφθηκε, όμως, από πού απογειώθηκαν τα B-1.

Εικάζεται, ωστόσο, ότι βρίσκονταν στην αμερικανική βάση Al Uldeid στο Κατάρ. Και αυτό επειδή αμερικανικά ΜΜΕ δημοσίευαν στις αρχές του μήνα φωτογραφίες από βομβαρδιστικά που έφταναν στη βάση αυτή.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία

Πηγές του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα πλοίο των ΗΠΑ συμμετείχε στην επιχείρηση από την Ερυθρά Θάλασσα.

180413183431 uss monterey exlarge 169

Τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke και τα καταδρομικά Ticonderoga μεταφέρουν δεκάδες πυραύλους Tomahawk, με εμβέλεια έως και 2.500 χιλιομέτρων.

Οι πύραυλοι Tomahawk

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποσαφήνισαν τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου στη Συρία.

Παρόλα αυτά, οι πύραυλοι cruise Tomahawk έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σε αντίστοιχες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Πέρσι, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ εκτόξευσαν 58 Tomahawks για να πλήξουν αεροδρόμιο της Συρίας.

180413200702 tomahawk block iv cruise missile exlarge 169

Δεκάδες αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία είναι οπλισμένα με τους πυραύλους αυτούς, που μπορούν να μεταφέρουν κεφαλή 450 κιλών.

Είναι σχεδιασμένοι για να πετούν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο και μπορούν να αποφύγουν εμπόδια λόγω των συστημάτων καθοδήγησης που φέρουν. Την ίδια ώρα, ακόμη και όταν έχουν ήδη ξεκινήσει προς ένα στόχο αυτός μπορεί να αλλάξει.

Capture

Γαλλικές φρεγάτες και πύραυλοι cruise

H Γαλλία εκτόξευσε πυραύλους cruise από τρεις φρεγάτες τύπου FREMM αλλά και μια ακόμη φρεγάτα, αναφέρουν πληροφορίες του CNNi.

8684115

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/DANIEL JOUBERT/FRENCH NAVY/ HAND

Οι γαλλικές πηγές, όμως, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πόσους πυραύλους εκτόξευσε.

Weapons the US, UK and France used to target Syria

By Brad Lendon, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ