ΚΟΣΜΟΣ

Ποιο ήταν το πρώτο meme του κόσμου;

Ποιο ήταν το πρώτο meme του κόσμου;

Κάθε μέρα στο διαδίκτυο δημιουργούνται χιλιάδες αλλόκοτα, αστεία ή και κακόγουστα memes, με την πλειοψηφία τον χρηστών να τα λατρεύει και να τα μοιράζεται με τους φίλους της.

Σίγουρα οι περισσότεροι πιστεύουν πως πρόκειται για μία «μόδα» που δημιουργήθηκε από την ανακάλυψη των social media και έπειτα. Όμως, κάνουν λάθος. Πολλά χρόνια πριν και συγκεκριμένα κατά τη δεκαετία του 1920 (!) το σατιρικό περιοδικό “Judge” δημοσίευε μικρές ιστορίες κόμικ, οι οποίες δεν απέχουν και πολύ από τα σημερινά memes…

Το καλύτερο παράδειγμα, είναι μία εικόνα που δείχνει έναν κομψό και θηλυπρεπή άντρα δίπλα σε έναν κάπως αλλόκοτο που συνοδεύονται με τις φράσεις «Πώς πιστεύεις ότι δείχνεις σε μία φωτογραφία» και «Πώς δείχνεις στην πραγματικότητα».

Σας θυμίζει κάτι;

Η εικόνα αυτή κάνει τον γύρο του διαδικτύου εδώ και λίγες ημέρες και ήταν μέρος της σειράς “With College Wits” του περιοδικού “Judge”, η οποία έχει δημοσιευθεί τον Ιούλιο του 1921.

Όπως αναφέρει το indy100, η λέξη “Flashlight” δεν σημαίνει αυτό που σημαίνει συνήθως (σ.σ. φακός) αναφέρεται σε μία περίεργη και κάπως επικίνδυνη μέθοδο που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή για τη λήψη φωτογραφιών.

Τα φλας όπως τα γνωρίζουμε σήμερα δεν υπήρχαν και έτσι ορισμένοι φωτογράφοι χρησιμοποιούσαν λαμπτήρες αναλαμπής. Η έκρηξη αυτή φωτός ερχόταν μετά από ταχεία καύση ινών μαγνησίου ενώ συνοδευόταν και από επιβλαβείς αναθυμιάσεις… Την ίδια ώρα, υπήρχε κίνδυνος να «εκτοξευτεί» και λιωμένο μέταλλο, που μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς.

Έτσι, το… μαύρο χιούμορ του κόμικ είναι ότι παρότι οι άνθρωποι νομίζουν ότι θα βγάλουν μια υπέροχη φωτογραφία η αλήθεια είναι ότι μπορεί να τραυματιστούν πολύ σοβαρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ