ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσιγκτον εξετάζει πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Η Ουάσιγκτον εξετάζει πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/YURI KOCHETKOV

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν επιπρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, μετά την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, όμως ακόμη δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Εξετάζουμε επιπρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία και μια απόφαση θα ληφθεί στο εγγύς μέλλον» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Λίγες ημέρες πριν, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε 40 Ρώσους επιχειρηματίες, «στοχεύοντας», μεταξύ άλλων, και επτά ολιγάρχες του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και 12 επιχειρήσεις που τους ανήκουν ή ελέγχουν.

Τα εν λόγω μέτρα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και στοχεύουν συνολικά 17 ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους αλλά και την κρατική Rosoboronexport -μια βιομηχανία όπλων που έχει στενές σχέσεις με τη Συρία.

«Οι Ρώσοι ολιγάρχες και η ελίτ (σ.σ. της Ρωσίας), πουεπωφελούνται από αυτό το διεφθαρμένο σύστημα δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τις συνέπειες των αποσταθεροποιητικών κινήσεων της κυβέρνησής τους» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικός των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έρχονται μετά από μια τεταμένη περίοδο με τη Ρωσία, κατά την οποία βρίσκονται ακόμη στο επίκεντρο η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σερκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, η ρωσική «ανάμειξη» στις αμερικανικές εκλογές και μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην αμερικανική ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ