ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν ζητά νέες ταυτότητες με βιομετρικά δεδομένα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Η Κομισιόν ζητά νέες ταυτότητες με βιομετρικά δεδομένα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Pixabay

Οι ταυτότητες των Ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει στο μέλλον να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τα βιομετρικά δεδομένα των κατόχων τους, όπως τα δακτυλικά τους αποτυπώματα σε ψηφιακή μορφή, με βάση τη δέσμη των προτάσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ΕΕ που παρουσιάστηκε την Τρίτη στο Στρασβούργο.

Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν μια σειρά μέτρων στόχος των οποίων είναι να περιοριστεί «η περίμετρος δράσης των τρομοκρατών και των εγκληματιών» και να στερηθούν «τα μέσα που απαιτούνται για να σχεδιάσουν, να χρηματοδοτήσουν και να διαπράξουν τα εγκλήματά τους».

Περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαθέτουν ταυτότητες που δεν «διαβάζονται» μηχανικά και δεν περιέχουν βιομετρικά χαρακτηριστικά των κατόχων τους, όπως εκτιμά η Κομισιόν που θέλει να δυσκολέψει τους πλαστογράφους να κατασκευάζουν έγγραφα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «από τρομοκράτες και εγκληματίες για να μπουν στην ΕΕ από κάποια τρίτη χώρα».

«Ορισμένες χώρες μέλη έχουν ακόμη χάρτινες ταυτότητες. Εναρμονιζόμαστε με το καθεστώς που ισχύει για τα διαβατήρια», σχολίασε ένας αξιωματούχος της Επιτροπής, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι νέες ταυτότητες θα ισχύουν για μια δεκαετία το πολύ. Η Κομισιόν επισήμανε πάντως ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η έκδοση ταυτοτήτων στις χώρες που σήμερα δεν εφοδιάζουν τους κατοίκους τους με τέτοια έγγραφα. Όλες οι χώρες της ΕΕ, εκτός της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας, εκδίδουν ταυτότητες για τους πολίτες τους αλλά σε ορισμένες, όπως στην Αυστρία και τη Σουηδία, είναι προαιρετικές και όχι υποχρεωτικές.

Μεταξύ των άλλων μέτρων, που πρόκειται να συζητηθούν το επόμενο διάστημα, είναι η απαγόρευση νέων χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών, καθώς επίσης και η ενταντικοποίηση των ελέγχων στους αγοραστές αυτών των προϊόντων. Θα ενισχυθούν επίσης οι έλεγχοι όσον αφορά τη διακίνηση πυροβόλων όπλων.

Στο κεφάλαιο «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» η Επιτροπή θέλει να επιτραπεί στις Αρχές να έχουν ευκολότερη και άμεση πρόσβαση σε τραπεζικά στοιχεία και να εντοπίζουν τις τράπεζες στις οποίες κάποιος ύποπτος διατηρεί έναν ή περισσότερους λογαριασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ