ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμοί του συριακού στρατού κατά προπυργίου του ISIS

Βομβαρδισμοί του συριακού στρατού κατά προπυργίου του ISIS
REUTERS/Ali Hashisho

Ο συριακός στρατός βομβάρδισε το τελευταίο προπύργιο του ISIS, νότια της Δαμασκού για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο προβλέπει ότι το καθεστώς του Άσαντ προετοιμάζεται για μια συμφωνία απομάκρυνσης ή ευρεία επιχείρηση.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος βομβάρδισαν τη νύχτα πολλές θέσεις του ISIS στον καταυλισμό Γιαρμούκ και στην αλ Χάτζαρ αλ Άσουαντ, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό πολλών», επεσήμανε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

«Οι ρουκέτες και οι όλμοι συνέχισαν να πέφτουν ως τις 03:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», πρόσθεσε.

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ του αυτοαποκαλούμενου "Ισλαμικού Κράτους" και του συριακού στρατού είχαν σημειωθεί και τη Δευτέρα το βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί στην περιοχή του καταυλισμού Παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ που ελέγχεται από το καθεστώς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο πρόσθεσε ότι τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες του συριακού στρατού σκοτώθηκαν.

«Το καθεστώς αυξάνει την πίεση ενόψει μιας ευρείας επιχείρησης ή για να κάμψει το ISIS και να το αναγκάσει να φύγει από την περιοχή», εκτίμησε ο Άμπντελ Ράχμαν, σύμφωνα με τον οποίο «έχουν πραγματοποιηθεί έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του καθεστώτος και του ISIS μέσω τοπικών μεσολαβητών».

Το Ντάες ελέγχει από το 2015 το μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού καταυλισμού, καθώς και κάποιες περιοχές των συνοικιών Χάτζαρ αλ Άνσουαντ, Τάνταμον και Κάνταμ, νότια της Δαμασκού.

Η απομάκρυνση των τζιχαντιστών από την περιοχή αυτή θα επιτρέψει στη Δαμασκό να ελέγχει το σύνολο της πρωτεύουσας και των περιχώρων της, για πρώτη φορά από το 2012.

Το Γιαρμούκ ήταν ο μεγαλύτερος καταυλισμός Παλαιστίνιων προσφύγων στη Συρία. Πριν από την έναρξη της σύγκρουσης εκεί ζούσαν περίπου 160.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων Σύρων.

Σήμερα έχουν παραμείνει μόλις μερικές χιλιάδες πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ