Τουσκ: Αγώνας δρόμου με εμπόδια η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ
Τα Τίρανα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Προέδρου του Συμβουλίου της Ε. Ένωσης, Ντόναλντ Τουσκ, σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων ενόψει της Συνόδου της Σόφιας, στις 17 Μαΐου 2018.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η πρόσφατη πρόοδος της Αλβανίας είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την θετική πρόταση της Κομισιόν προς στο Συμβούλιο των 28 ώστε να δώσει τον Ιούνιο ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας ένταξης στην Ε. Ένωση.
Ο Τουσκ, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά ότι είναι αφοσιωμένος φίλος της Αλβανίας, πρόσθεσε ότι θα παράσχει την ολόπλευρη στήριξή του προς το στόχο αυτό, επισημαίνοντας ταυτόχρονα οτι για την απόφαση αυτή θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη των 28 χωρών μελών της Ε. Ένωσης. Επισήμανε στα Τίρανα ότι ο στόχος ένταξης της Αλβανίας στην Ε. Ένωση «είναι μακροπρόθεσμος και μοιάζει περισσότερο με έναν αγώνα δρόμου με εμπόδια».
Αναφέρθηκε επίσης και στην ιδιαίτερη σημασία για τα Δυτικά Βαλκάνια της Συνόδου κορυφής της Σόφιας. Είπε ότι τα Βαλκάνια πριν ενταχτούν στην Ε. Ένωση θα πρέπει να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις σε ανθρώπινο επίπεδο και σε επίπεδο υποδομών. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις με την Ε. Ένωση σε θέματα παιδείας, πολιτισμού και υποδομών. «Τα δυτικά Βαλκάνια, είπε, θα πρέπει να αποτελούν μέρος των ευρωπαϊκών οδικών αξόνων».
Κάγια Κάλας για τις σχέσεις ΕΕ- ΗΠΑ: Έχουν υποστεί «μεγάλο πλήγμα»
20:18
Μακρόν στο Ευρωπαϊκκό Συμβούλιο για τις ΗΠΑ: «Είμαστε έτοιμοι αν γίνουμε πάλι στόχος απειλών»
20:09
Χατζηδάκης: 55 αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική - Φτιάχνουμε ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη (vid)
20:04
Ερντογάν σε πρόεδρο του Ιράν: Είμαστε εναντίον κάθε ξένης παρέμβασης
19:57