ΚΟΣΜΟΣ

Κάλεσμα από το Ιράν στις χώρες του Αραβικού Κόλπου να συζητήσουν για την περιφερειακή ασφάλεια

Κάλεσμα από το Ιράν στις χώρες του Αραβικού Κόλπου να συζητήσουν για την περιφερειακή ασφάλεια
REUTERS/David Mdzinarishvili

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απηύθυνε πρόσκληση την Τρίτη (24/4) στις χώρες του Κόλπου να συζητήσουν με το Ιράν για την περιφερειακή ασφάλεια, μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της με θέμα την παγκόσμια ειρήνη.

Ο Ζαρίφ εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός «περιφερειακού φόρουμ διαλόγου», προκειμένου να τερματιστούν οι «ηγεμονικές ψευδαισθήσεις» ορισμένων χωρών, όπως είπε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε κάποια. «Προσκαλούμε τους γείτονες μας σε αυτό το ταραχώδες περιβάλλον, που γνώρισε πολλούς πολέμους, να μας συναντήσουν σε αυτό το εγχείρημα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Η πρωτοβουλία του Ζαρίφ καταγράφηκε την ώρα που το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιδιώξουν τη σύναψη μιας «νέας» συμφωνίας με το Ιράν, για να περιοριστούν το πυρηνικό πρόγραμμα του, η περιφερειακή επιρροή του, αλλά και το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Το Ιράν, το ενδιαφέρον του οποίου να υπογράψει οποιαδήποτε νέα συμφωνία μένει να εκδηλωθεί, δεν αντέδρασε το απόγευμα της Τρίτης και ο Ιρανός ΥΠΕΞ δεν αναφέρθηκε σε αυτό απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το σημαντικό είναι «να περάσουμε σε έναν νέο κανόνα, βασισμένο στον συνδυασμό των δυνάμεών μας αντ' αυτού με βάση τον οποίο επιδιώκουμε ο καθένας να είναι ο ισχυρότερος στην περιοχή μας», σημείωσε ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι στη Μέση Ανατολή και αναμετρώνται με λιγότερο ή περισσότερο έμμεσο τρόπο σε συρράξεις στην περιοχή, από τη Συρία ως την Υεμένη, το Ιράκ και το Λίβανο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ