ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν προτείνει νέα συμφωνία για τα πυρηνικά Ιράν, όχι από Ρωσία και ΕΕ

Ο Μακρόν προτείνει νέα συμφωνία για τα πυρηνικά Ιράν, όχι από Ρωσία και ΕΕ
REUTERS/Jonathan Ernst

Μία «νέα συμφωνία» με το Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχουμε διαφωνίες για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», παραδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων. Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Τεχεράνη δέχθηκε να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα ως το 2025.

Όποια κι να είναι η απόφαση του Τραμπ, ο οποίος πρέπει να ανακοινώσει στις 12 Μαΐου αν θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία, ο Μακρόν πρότεινε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια νέα με βάση τέσσερα ζητήματα:

  • Να διατηρηθεί η απαγόρευση εμπλουτισμού ουρανίου, το πρώτο στάδιο για την κατασκευή ατομικής βόμβας, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του 2015. Αν οι ΗΠΑ παραμείνουν στη συμφωνία, το θέμα έχει διευθετηθεί. Αν ο Τραμπ αποφασίσει να την εγκαταλείψει, η ιδέα είναι να ξεκινήσουν συζητήσεις για το πώς θα μπορεί να ελέγχεται η πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν.
  • «Να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει πυρηνική δραστηριότητα από το Ιράν μακροπρόθεσμα» και άρα μετά το 2025, οπότε βάσει της τρέχουσας συμφωνίας προβλέπεται η σταδιακή άρση κάποιων τεχνικών περιορισμών στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, κάτι που θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου.
  • «Να τερματιστούν οι βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή», μια αναφορά στο βαλλιστικό πρόγραμμα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που αναπτύσσει εδώ και χρόνια η Τεχεράνη.
  • «Να δημιουργηθούν οι όροι για μια πολιτική λύση που θα περιορίσει τις δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή, την Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο». Ο Μακρόν αναφερόταν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία που βρίσκονται σε αδιέξοδο κυρίως εξαιτίας της αντίθεση της Μόσχας και του Ιράν, αλλά και στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη, όπου η Τεχεράνη κατηγορείται ότι στηρίζει τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

«Δεν σκίζουμε μια συμφωνία για μην πάμε πουθενά. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια πιο διευρυμένη συμφωνία για το Ιράν, ώστε να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Μια μικρή ομάδα» υπουργών έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για το θέμα, επεσήμανε ο Μακρόν, και θα συναντηθούν ξανά «σύντομα». Η Γαλλία πρότεινε να συζητήσει αυτή τη νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά και «φυσικά με τη Ρωσία και την Τουρκία».

Αβέβαιη η στάση του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αποσαφηνίσει ποια θα είναι η απόφασή του για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία προεκλογικά είχε απειλήσει «να σκίσει» για να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης. Όμως δεν φάνηκε να δέχεται την πρόταση Μακρόν.

«Κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνω στις 12 Μαΐου», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πιστεύω ότι θα έχουμε μια σούπερ ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια πιο μεγάλη συμφωνία, ίσως», πρόσθεσε.

«Αλλά θα δούμε. Θα δούμε αν θα κάνω αυτό που κάποιοι περιμένουν. Αν θα είναι ή όχι δυνατό να καταλήξουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, με στέρεες βάσεις», επεσήμανε ο Τραμπ. «Διότι αυτή είναι μια συμφωνία με σαθρές βάσεις, είναι μια κακή συμφωνία, μια κακή δομή».

Ακόμη όμως και αν η Ουάσινγκτον αποσυρθεί από τη συμφωνία, οι άλλες δυτικές χώρες που την έχουν υπογράψει ήδη σκέφτονται πώς μπορούν να τη διατηρήσουν χωρίς τις ΗΠΑ, εξήγησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ρωσία: «Δεν υπάρχει εναλλακτική»

«Δεν υπάρχει εναλλακτική» στην υπάρχουσα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας έτσι στην ανακοίνωση συζητήσεων για νέα συμφωνία με την Τεχεράνη.

«Τασσόμαστε υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας στην τρέχουσα κατάστασή της. Εκτιμάμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει εναλλακτική», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

«Η συμφωνία στην υπάρχουσά της μορφή είναι καρπός διπλωματικών προσπαθειών πολλών χωρών», πρόσθεσε. «Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα καταστεί δυνατόν στην τρέχουσα κατάσταση να ξανακάνουμε μια δουλειά που θα στεφθεί με επιτυχία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

15541813

Οι πυρηνικές υποδομές του Ιράν/Πηγή: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μογκερίνι

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, επεσήνε πως η ισχύουσα συμφωνία λειτουργεί και πρέπει να διαφυλαχθεί.

«Είναι μία συμφωνία που υπάρχει, λειτουργεί και πρέπει να διαφυλαχθεί», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια διάσκεψης δωρητών για τη Συρία στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ