ΚΟΣΜΟΣ

Για τέσσερα χρόνια γιγάντιο πάντα στην Κίνα είχε λάθος... φύλο

Για τέσσερα χρόνια γιγάντιο πάντα στην Κίνα είχε λάθος... φύλο
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MORGAN SETTE

Το γιγάντιο πάντα Που Που που γεννήθηκε στην Κίνα πριν από τέσσερα χρόνια και είχε ταυτοποιηθεί, κατά την γέννησή του, ως θηλυκό, αποδείχτηκε τελικά ήταν αρσενικό!

Στις αρχές του μήνα, οι εργαζόμενοι στο Κινεζικό Κέντρο Προστασίας και Έρευνας για τα Γιγάντια Πάντα, παρατηρώντας στην οθόνη το πάντα, το οποίο ζει προσωρινά σε ζωολογικό κήπο στη βορειοανατολική πόλη Σενγιάνγκ, διαπίστωσαν ότι η συμπεριφορά του είχε τα χαρακτηριστικά των αρσενικών πάντα, όταν για παράδειγμα κινείται προς τα πίσω και σηκώνει ψηλά τα πόδια. Αμέσως ενημέρωσαν τη διεύθυνση του ζωολογικού κήπου στέλνοντας τον φύλακα να κοιτάξει προσεκτικά την περιοχή των γεννητικών του οργάνων. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι το πάντα Που Που ήταν αρσενικό.

Ο Χουάνγκ Γιαν, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Προστασίας, υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί το φύλο των γιγάντιων πάντα επειδή τα γεννητικά όργανα του νεογέννητου, το οποίο ζυγίζει μόλις 100 γραμμάρια, δεν είναι εμφανή. Κάποτε οι ζωολόγοι πίστευαν ότι το φύλο ενός γιγαντιαίου πάντα μπορούσε να αποσαφηνισθεί, μόνο μετά την ηλικία των τριών χρόνων, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

«Σήμερα οι έμπειροι ζωολόγοι και φύλακες πολύ δύσκολα κάνουν λάθος στο φύλο των γιγάντιων πάντα. Αν και η ανάλυση του χρωμοσώματος του φύλου μπορεί να εντοπίσει το είδος του ζώου, σπάνια χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος», λέει ο Χουάνγκ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ