ΚΟΣΜΟΣ

Απόρρητα για άλλα τρία χρόνια τα έγγραφα για τη δολοφονία του Κένεντι

Απόρρητα για άλλα τρία χρόνια τα έγγραφα για τη δολοφονία του Κένεντι
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FBI HANDOUT

Ορισμένα έγγραφα που αφορούν τη δολοφονία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι θα παραμείνουν απόρρητα για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια, προκειμένου να προστατευθούν η εθνική ασφάλεια και οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με άλλες χώρες, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δημοσιοποίηση περισσότερων από 19.000 εγγράφων.

Στο υπόμνημά του ο Τραμπ ανέφερε ότι "συμφωνεί με τη σύσταση" του επικεφαλής των Εθνικών Αρχείων (NARA) ότι είναι αναγκαίο να μην δοθούν κάποια από τα έγγραφα στη δημοσιότητα διότι η ζημία που θα μπορούσε να προκληθεί "στην εθνική ασφάλεια, (τις υπηρεσίες) επιβολής του νόμου ή τις εξωτερικές υποθέσεις είναι τέτοιας βαρύτητας" που υπερέχει του δημόσιου συμφέροντος για την αποκάλυψή τους.

Η NARA σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε ανέφερε οτι έδωσε στη δημοσιότητα τα υπόλοιπα έγγραφα συμφώνως προς τον Νόμο περί Αρχείων του Τζ.Φ. Κένεντι, του 1992, που όριζε ότι η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να συλλέξει όλα τα αρχεία που αφορούν την υπόθεση της δολοφονίας.

Στο υπόμνημά του ο Τραμπ σημειώνει ότι αν κάποια υπηρεσία θέλει να παραμείνουν απόρρητα τα έγγραφα και μετά το 2021 θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους στη NARA και ο επικεφαλής της θα συμβουλεύσει τον πρόεδρο για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις του.

Η απόφαση του Τραμπ αναμένεται ότι θα προκαλέσει την οργή πολλών ιστορικών που υποστηρίζουν ότι η μυστικοπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης συμβάλλει στη δημιουργία πολλών θεωριών συνωμοσίας γύρω από τη δολοφονία του Κένεντι, σχολιάζει το πρακτορείο Sputnik.

"Η συγκάλυψη συνεχίζεται" δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα USA Today ο συγγραφέας Τζέφερσον Μόρλεϊ, ένας ερευνητής που διεξάγει μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα εναντίον της CIA ζητώντας να του δοθούν τα απόρρητα έγγραφα.

"Τι να πεις; Η σαφής πρόθεση του Κογκρέσου ήταν όλο αυτό το υλικό να δημοσιοποιηθεί, με λίγες πιθανές εξαιρέσεις. Είναι πολύ απογοητευτικό. Και το ερώτημα είναι, τι κρύβουν;" διερωτήθηκε ο Μόρλεϊ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ