ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία σε Γιούνκερ για Έλληνες στρατιωτικούς: Δεν παίρνουμε εντολές από κανέναν

Τουρκία σε Γιούνκερ για Έλληνες στρατιωτικούς: Δεν παίρνουμε εντολές από κανέναν
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/Bax Lindhardt

Σκληρή και άμεση ήταν η απάντηση της Τουρκίας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε την Πέμπτη, μιλώντας στην ελληνική Βουλή, την άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίντ Γκιούλ, σε συνέντευξή του, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πως η τουρκική Δικαιοσύνη δεν δέχεται εντολές, συστάσεις ή υποδείξεις από οποιονδήποτε.

«Ο Γιούνκερ, επικεφαλής της Κομισιόν, ζήτησε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν λόγω παραβίασης των συνόρων. Το αίτημα του Γιούνκερ απαντήθηκε άμεσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Γκιούλ, ο οποίος ξεκαθάρισε: Κανείς δεν μπορεί να δίνει εντολές στην τουρκική Δικαιοσύνη», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά Μέσα.

turkia gia stratiwtikous

Νωρίτερα, από το βήμα της ελληνικής Βουλής, ο κ. Γιούνκερ, ζήτησε από την Άγκυρα να απελευθερώσει «οπωσδήποτε τους δύο Έλληνες». Όπως είπε:

Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει παράνομα πράγματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σε πρόσφατη συνάντηση με Ερντογάν στη Βάρνα του θυμίσαμε την υποχρέωση να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μην ξεχνάμε και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Να μη μου λένε ότι η παρουσία των δύο Ελλήνων στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε να απελευθερωθούν.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, η τουρκική δικαιοσύνη απέρριψε και το τρίτο αίτημα για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Οι δικαστές έλαβαν την απόφαση με το σκεπτικό ότι «δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τα οποία αποφασίστηκε η προφυλάκιση τους».

Οι δύο Έλληνες παραμένουν προφυλακισμένοι από τις αρχές Μαρτίου στην Τουρκία, αναμένοντας να κατατεθεί το κατηγορητήριο από τους εισαγγελείς.

Επιπλέον, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν τους στρατιωτικούς να περπατούν με χειροπέδες στα χέρια και να συνοδεύονται από δύο χωροφύλακες έκαστος.

Πρόκειται για εικόνες που τραβήχτηκαν κατά την μεταγωγή τους από τις φυλακές της Ανδριανούπολης στο δικαστήριο της πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ