ΚΟΣΜΟΣ

Τι είδε αστυνομικός που πήγε από τους πρώτους στο μακελειό

Τι είδε αστυνομικός που πήγε από τους πρώτους στο μακελειό
Gina Ferazzi/Los Angeles Times/Getty Images/Ideal Image

Είναι ένας από τους πρώτους αστυνομικούς που έφτασαν στον τόπο του μακελειού την Τετάρτη στο Σαν Μπερναρντίν. Τονίζει πως είχε εκπαιδευθεί για τέτοια περιστατικά, ωστόσο δεν περίμενε να αντικρύσει αυτό που είδε. 

"Ήταν απερίγραπτο το μακελειό που βλέπαμε, ο αριθμός των τραυματιών, δυστυχώς και των νεκρών...συγχρόνως όλος αυτός ο πανικός στα πρόσωπα εκείνων που αναζητούσαν βοήθεια," λέει στους ρεπόρτερ ο Μάικ Μάντεν (Mike Madden) αστυνομικός στο Σαν Μπερναρντίνο, περιγράφοντας αυτό που ακολούθησε την επίθεση του ζευγαριού σε εορταστική εκδήλωση σε κέντρο για ΑΜΕΑ.

Ο Μάντεν και τρεις συνάδελφοί του ξεκίνησαν αμέσως την έρευνα, θεωρώντας πως οι εκτελεστές βρίσκονταν ακόμα στο κέντρο. Θυμάται πολύ έντονα τη μυρωδιά στον αέρα από το μπαρούτι από τα όπλα του Σαγιέντ Φαρούκ και της συζύγου του Τασφίν Μαλίκ (Tashfeen Malik) -τα ημιαυτόματα που έστειλαν τις σφαίρες τους πάνω στο πλήθος των 80 παρευρισκομένων, ενώ σημειώνει πως μπορούσε να νιώσει τον πανικό όσων είχαν επιβιώσει.

"Όλα ακούγονταν εξαιρετικά δυνατά. Ηχούσαν οι σειρήνες συναγερμού για φωτιά. Οι τραυματίες προφανώς πονούσαν, ακούγονταν φωνές, βογγητά και θρήνοι".


Πηγή Francin Orr/Los Angeles Times/Getty Images/Ideal Image

Ανακαλύφθηκαν όπλα και εκρηκτικά

Το ζευγάρι δεν άφησε κάποιο σημείωμα πίσω του που να εξηγεί γιατί προχώρησαν σε αυτό το λουτρό αίματος. Αντίθετα, άφησαν πολλά πυρομαχικά, σφαίρες και εκρηκτικά. Ανάμεσα σε αυτά και τρεις αυτοσχέδιες συσκευές με μαύρη σκόνη, τοποθετημένες σε ένα αυτοκίνητο - παιχνίδι. Τα τελευταία βρέθηκαν στο σημείο που οι δράστες αντάλλαξαν πυρά με τις αστυνομικές δυνάμεις. Υπήρχε και κοντρόλ κίνησης μέσα στο SUV, μαζί με ακόμη μία συσκευή, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο σερίφης του Σαν Μπερναρτίνο.

"Όλα ακούγονταν εξαιρετικά δυνατά. Ηχούσαν οι σειρήνες συναγερμού για φωτιά. Οι τραυματίες προφανώς πονούσαν, ακούγονταν φωνές, βογγητά και θρήνοι".

Μέσα στο όχημα βρέθηκαν εξάλλου εκατοντάδες αχρησιμοποίητοι γεμιστήρες, δύο ημιαυτόματα και δύο πιστόλια. Όλα είχαν αγοραστεί νόμιμα πριν τέσσερα χρόνια.

Ακόμα περισσότερα πυρομαχικά και βόμβες ανακαλύφθηκαν στο διαμέρισμα του ζεύγους στο Redlands. Οι Φαρούκ και Μαλίκ είχαν δύναμη πυρός για περισσότερες επιθέσεις και σκοτωμούς.


Πηγή Rick Loomis/Los Angeles Times/Getty Images/Ideal Image

Το FBI πιστεύει πως ο Φαρούκ είχε ριζοσπαστικοποιηθεί

Ο Φαρούκ ήταν ριζοσπαστικοποιημένος και σε επαφή με ανθρώπους που ερευνά το FBI για διεθνή τρομοκρατία, ανέφεραν αξιωματούχοι την Πέμπτη. Η ριζοσπαστικοποίησή του έπαιξε ρόλο στη μαζική δολοφονία των 14 ανθρώπων την Τετάρτη, προσέθεσαν.

Παρόλα αυτά, δεν ήταν μόνο η ριζοσπαστικοποίηση που οδήγησε τον συγκεκριμένο άνθρωπο στο μακελειό. Πιθανά να έχουν παίξει σημαντικό ρόλο και τα παράπονα στον χώρο της εργασίας του. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα το άφησε να εννοηθεί, όταν έκανε λόγο για πολλαπλές αιτίες "mixed motives."

Ο Ντέιβιντ Μπόουντις (David Bowdich), βοηθός επιθεωρητής στο γραφείο του FBI στο Λος Άντζελες είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Φαρούκ είχε ταξιδέψει στο Πακιστάν, ενώ δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν πως είχε πάει και στη Σαουδική Αραβία και δη για αρκετές εβδομάδες, το 2013.

Πηγή CNN San Bernardino: Carnage was 'unspeakable,' police say

Greg Botelho and Steve Almasy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ