ΚΟΣΜΟΣ

Υπέκυψε στα τραύματά του 15χρονος Παλαιστίνιος που δέχτηκε πυρά Ισραηλινών

Υπέκυψε στα τραύματά του 15χρονος Παλαιστίνιος που δέχτηκε πυρά Ισραηλινών
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MOHAMMED SABER

Ένας 15χρονος Παλαιστίνιος, που είχε τραυματιστεί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, υπέκυψε στα τραύματά του. 

«Υπέκυψε στα τραύματά του ο 15χρονος Άζαμ Οβέιντα, ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο κεφάλι χθες στο ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνές», διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας της Γάζας, σε ανακοίνωσή του.

Με τον θάνατό του, ανέρχονται σε τέσσερις οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν κατά την πέμπτη αυτή Παρασκευή κινητοποιήσεων, κατά την οποία χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν και πάλι κοντά στη μεθόριο που χωρίζει την Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Συνολικά 45 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών και περισσότεροι από 1.500 έχουν τραυματιστεί από τότε που ξεκίνησε, στις 30 Μαρτίου, το κίνημα αυτό αμφισβήτησης που ονομάστηκε "η μεγάλη πορεία της επιστροφής". Κανένας Ισραηλινός ωστόσο, δεν έχει τραυματιστεί.

Το κίνημα αυτό διεκδικεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή έφυγαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Οι διαμαρτυρίες αυτές γίνονται επίσης για την καταδίκη του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια για να περιορίσει τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 10.000 άνθρωποι μετείχαν την Παρασκευή "στις ταραχές" κατά μήκος της μεθορίου.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται για υπερβολική χρήση βίας και βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτήματα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας από τον ΟΗΕ ή την ΕΕ.

Αυτός δηλώνει ότι ανοίγει πυρ μόνον όταν είναι αναγκαίο και κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και ότι ευθύνεται για τους θανάτους.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ