ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Σμύρνη κάηκε από Έλληνες στρατιώτες

Ερντογάν: Η Σμύρνη κάηκε από Έλληνες στρατιώτες
REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Κορυφώνονται οι προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα από πλευράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει σήμερα ότι η Σμύρνη κάηκε από Έλληνες στρατιώτες «την ώρα που υποχωρούσαν».

«Δουλεύουμε για την Τουρκία. Η άνοδος της εμπορικής ζωής της Σμύρνης είναι μια ένδειξη για την εμπορική δύναμη της Τουρκίας. Η Σμύρνη κάηκε από Έλληνες στρατιώτες την ώρα που υποχωρούσαν» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο Επιμελητήριο της Σμύρνης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν φέρεται να είπε πως «τα πιο μεγάλα χτυπήματα τα έχουν κάνει αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτισμένο σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή».

«Μην κοιτάτε που λένε ότι το έκαναν οι Τούρκοι» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εμπρηστική ρητορική πριν από τις κάλπες

Ο Ερντογάν ξεκίνησε σήμερα ανεπίσημα την προεκλογική του εκστρατεία, υποσχόμενος ότι θα κερδίσει τους αντιπάλους του στις πρόωρες κάλπες του Ιουνίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι δηλώσεις του για την καταστροφή της Σμύρνης δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς η Ελλάδα ανέμενε από την πρώτη στιγμή όξυνση της προκλητικότητας.

Όπως άλλωστε είχε πει προ ημερών στο CNN Greece o αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Σπυρίδων Λίτσας, η όξυνση των λεκτικών εντάσεων από πλευράς της Τουρκίας ήταν δεδομένη.

«Αυτή θα προέλθει κυρίως μέσα από έναν “διαγωνισμό” που θα γίνεται από τα στελέχη του AKP και του MHP, που θα τοποθετούν την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο μέσα σε αυτόν τον ευρύτερο λεκτικό κυκλώνα» είχε τονίζει ο ίδιος, μιλώντας στο CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ