ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Δέκα χρυσωρύχοι νεκροί από επίθεση ενόπλων

Νιγηρία: Δέκα χρυσωρύχοι νεκροί από επίθεση ενόπλων
REUTERS/Ola Lanre

Δέκα χρυσωρύχοι δολοφονήθηκαν από ένοπλους, οι οποίοι υπάρχουν υποψίες ότι ανήκαν σε συμμορία κακοποιών που επιδίδεται ιδίως σε ζωοκλοπές και απαγωγές, στην Πολιτεία Καντούνα, στη βόρεια Νιγηρία, ανακοίνωσε η αστυνομία την Κυριακή (29/4).

Οι δράστες άνοιξαν πυρ το Σάββατο εναντίον μιας ομάδας χρυσωρύχων σε μικρό ορυχείο στο χωριό Μαχάνγκα, διευκρίνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Καντούνα, ο Όστιν Ίγουορ.

«Εννέα χρυσωρύχοι σκοτώθηκαν επιτόπου και (άλλοι) δεκατρείς τραυματίστηκαν βαριά», ανέφερε. «Ο ένας από τους δεκατρείς τραυματίες υπέκυψε σήμερα (σ.σ. χθες) κι ο απολογισμός αυξήθηκε στους δέκα νεκρούς», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Κάτοικοι έκαναν λόγο για 14 νεκρούς. «Θάψαμε δεκατέσσερις ανθρώπους χθες και σήμερα (Σάββατο και Κυριακή), θύματα επιθέσεων», δήλωσε ο Άμπντου Γκατζίρ, ηγέτης μιας κοινότητας στο Μαχάνγκα.

Οι ζωοκλοπές και οι απαγωγές είναι συχνές στην περιοχή.

Τον Μάρτιο, κακοποιοί σκότωσαν 11 στρατιώτες σε επίθεση εναντίον στρατοπέδου στην περιοχή Μπιρνίν Γκουάρι. Επίσης τον περασμένο μήνα, άλλοι έξι εργαζόμενοι σε ορυχείο σκοτώθηκαν σε επίθεση ενόπλων στην Πολιτεία Καντούνα.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις εκλογές της επόμενης χρονιάς, δέχεται πιέσεις να βελτιώσει την κατάσταση ασφαλείας στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής. Πέραν της δράσης συμμοριών του κοινού ποινικού δικαίου, καλείται να αντιμετωπίσει τη δράση των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά και να κάμψει το κύμα βίας μεταξύ γεωργών και κτηνοτρόφων στο κεντρικό τμήμα της Νιγηρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ