ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι Ρώσοι μετά το «μπλόκο» στην εφαρμογή Telegram

Στους δρόμους οι Ρώσοι μετά το «μπλόκο» στην εφαρμογή Telegram
REUTERS/Tatyana Makeyeva

Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο του ακαδημαϊκού Αντρέι Σάχαροφ για να εκφράσουν την αντίθεση τους στο μπλοκάρισμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής αστυνομίας περίπου 7.500 άτομα πήραν μέρος στη συγκέντρωση.

Με βάση στοιχεία της εφαρμογής «Μπέλι Σιότσικ» («Καθαρός μετρητής»), την οποία επικαλείται η εφημερίδα Vedomosti, στην συγκέντρωση συμμετείχαν 12.500 άτομα, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται την αστυνομία και τους διοργανωτές, μετέδωσε ότι συμμετείχαν 8.000 άτομα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κόμματος της Ελευθερίας της Σκέψης της Ρωσίας και με την άδεια των αρχών της Μόσχας, ενώ οι εκπρόσωποι του κόμματος είχαν ανακοινώσει ότι στην συγκέντρωση θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 5.000 άτομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Παραμονή της συγκέντρωσης ο ιδρυτής της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, Πάβελ Ντούροφ, είχε απευθύνει έκκληση στους Μοσχοβίτες να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση υπέρ της ελευθερίας του ιντερνέτ. Κατά την άποψη του η συγκέντρωση αυτή αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για να εκφράσουν τη στάση τους.

«Κάποιοι θα πουν ότι η συγκέντρωση δεν θα αλλάξει τίποτα. Δεν είναι όμως έτσι. Η Ρωσία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πλήρης λογοκρισία δεν έχει επιβληθεί ακόμη. Εάν μείνουμε ανενεργοί, η Ρωσία θα χάσει το Telegram και άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες. Η ενεργός σας συμμετοχή μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας», έγραφε ο Ντούροφ στο ρωσόφωνο Telegram κανάλι, το οποίο ο ίδιος δημιούργησε στις 29 Απριλίου.

Οι οπαδοί του κόμματος, ως επί το πλείστον νέοι, προσήλθαν στην συγκέντρωση κρατώντας πανό και σημαίες που έγραφαν συνθήματα κατά του μπλοκαρίσματος της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram

Πολλοί, κρατούσαν χάρτινες σαΐτες αεροπλάνων παρόμοιες με το σήμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τις οποίες πέταξαν στον αέρα μόλις ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ο Ντούροφ ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν σε αυτήν γράφοντας στο μήνυμα του: «Χιλιάδες έξυπνοι, προοδευτικοί νέοι, πήραν μέρος στην συγκέντρωση στη Μόσχα, παρά τις ουρές και τους ανιχνευτές» (στον χώρο της συγκέντρωσης είχαν τοποθετηθεί μεταλλικοί ανιχνευτές από την αστυνομία). Ο ίδιος είχε γράψει επίσης στην σελίδα του στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte το εξής μήνυμα : «Το μέλλον του διαδικτύου στη χώρα βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της».

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας μίλησε και ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Επίσης συμμετείχαν ο πρόεδρος του συμβουλίου των βουλευτών της περιοχής Κρασνοσέλσκι της Μόσχας Ιλιά Γιάσιν και ο συντονιστής του «Αριστερού Μετώπου» Σεργκεί Ουνταλτσόφ.

2018 04 30T130017Z 1445288154 RC164261E500 RTRMADP 3 RUSSIA TELEGRAM BLOCKING


Πηγή: REUTERS/Tatyana Makeyeva

Μία ακόμη εκδήλωση διαμαρτυρίας για το ελεύθερο διαδίκτυο έχει προγραμματισθεί για τις 13 Μαΐου. Διοργανωτής της εκδήλωσης αυτή θα είναι το κόμμα «Παρνάς», το γραφείο τύπου του οποίου ανακοίνωσε ότι στην διοργάνωση θα συμμετάσχουν τα κόμματ «Πρωτοβουλία των Πολιτών», Το Κόμμα Ελευθερίας της Σκέψης, το κόμματων Πειρατών καθώς και το κίνημα «Ανοιχτή Ρωσία».

Το δικαστήριο Ταγκάνκα της Μόσχας στις 13 Απριλίου έκανε δεκτή την προσφυγή της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής Roskomnadzor κατά της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, μέσω της οποίας ζητούσε το μπλοκάρισμα της εφαρμογής στην Ρωσία, επειδή δεν δέχθηκε να παραδώσει στην FSB (ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) τα κλειδιά αποκωδικοποίησης των μηνυμάτων των χρηστών της εφαρμογής. Στις 16 Απριλίου οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών άρχισαν να μπλοκάρουν την εφαρμογή.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ