ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Το Ιράν έχει μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων

Νετανιάχου: Το Ιράν έχει μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων
REUTERS/ Amir Cohen

Για «μυστικά πυρηνικά αρχεία» που «αποδεικνύουν ότι το Ιράν» συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε διάγγελμά του από το αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

Όπως είπε ο ίδιος, η χώρα του έχει στη διάθεσή της περί τα 100.000 αρχεία που «αποδεικνύουν ότι το Ιράν είπε ψέματα».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας συνεχίστηκε και μετά το 2015, όταν και υπεγράφη η συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις και ξεκίνησε η σταδιακή άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα από την παγκόσμια κοινότητα.

Σε tweet του νωρίτερα σήμερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον Νετανιάχου ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλάκις απειλήσει να καταργήσει τη συμφωνία για το Ιράν, η οποία επετεύχθη από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, όμως, έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τη συμφωνία.

Κατά τη συμφωνία του 2015, την οποία υπέγραψαν ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, το Ιράν δέχτηκε να μειώσει την ποσότητα ουρανίου που κατέχει με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Μέχρι τις 12 Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει εάν οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ή εάν θα υπογράψει την επέκτασή της.

Στο παρελθόν, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τη διεθνή συμφωνία «γελοία» και «τρελή» ενώ σήμερα είπε πως οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνουν πως έχει «100% δίκιο».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» ο Αμερικανός πρόεδρος να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

2018 04 30T182938Z 1871420899 HP1EE4U1FDEJ3 RTRMADP 3 USA NIGERIA


Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

«Η γνώμη μου -δεν ξέρω τι θα αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος- είναι ότι θα ακυρώσει αυτή τη συμφωνία μόνος του, για εσωτερικούς λόγους» είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους, την περασμένη Τετάρτη.

Σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ακύρωσης, οι Ευρωπαίοι πιθανότατα να ταχθούν στο πλευρό της Ρωσίας και της Κίνας για να παραμείνει ζωντανό το «Κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και περιοριστικά μέτρα» (ΚΟΣΔ), όπως ονομάζεται η συμφωνία.

Τι είπε ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, μιλώντας στα αγγλικά, έδειξε αντίγραφα των εγγράφων που φέρονται να συγκέντρωσαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ από εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η χώρα του έχει στη διάθεσή της 55.000 σελίδες αποδείξεων και άλλα 55.000 αρχεία. Έκανε λόγο για 183 CD με υλικό συνολικά.

«Να τι περιλάμβαναν τα αρχεία αυτά: ενοχοποιητικά έγγραφα, ενοχοποιητικά διαγράμματα, ενοχοποιητικά σχεδιαγράμματα, ενοχοποιητικές φωτογραφίες, ενοχοποιητικά βίντεο και πολλά άλλα» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά τα αρχεία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία και αποδεικνύουν ότι το Ιράν έλεγε ψέματα όταν ισχυριζόταν ότι δεν είχε ποτέ πρόγραμμα πυρηνικών όπλων».

Η απάντηση της Τεχεράνης

«Προπαγάνδα» χαρακτήρισε το τηλεοπτικό διάγγελμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου η Τεχεράνη, που έκανε λόγο για αβάσιμες κατηγορίες.

«Τα σχόλιά του δεν είναι καινούργια» ανέφερε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, κάνοντας παράλληλα λόγο για «προπαγάνδα εις βάρος των πυρηνικών εργασιών του Ιράν»,

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ είναι «παλιές» και έχουν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

TEHRAN


Πηγή: Reuters

«Ο πρόεδρος Τραμπ κάνει ένα αναμάσημα παλιών κατηγοριών που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από το IAEA για να ακυρώσει τη συμφωνία. Πόσο βολικό. Συγχρονισμός με τις φερόμενες αποκαλύψεις μυστικών πληροφοριών από το αγόρι που δεν σταματά να κινδυνολογεί, λίγες μέρες πριν τις 12 Μαΐου. Αλλά η παρόρμηση του Τραμπ να γιορτάσει χάλασε το πρόσχημα», ανέφερε ο Ζαρίφ με tweet.

Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αράγκι δήλωσε παράλληλα, σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim, ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ είναι «παιδιάστικες και παράλογες» που στόχο έχουν να επηρεάσουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ που αναμένεται να ανακοινώσει στις 12 Μαΐου για το αν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ